Nic tak wspaniałe nie pachnie, jak leśne poziomki! Rosną one na nasłonecznionych skrajach lasu, są niewielkie, ale za to słodkie, zdrowe i pyszne.
Wielbicieli poziomek ciągle przybywało dlatego, by zaspokoić wszystkich smakoszy tego owocu, zaczęto je hodować w ogrodach i szklarniach.
Zbiory poziomek hodowlanych przypadają na czerwiec i lipiec. Owoce poziomek przerabia się na dżemy, marmolady, soki, syropy i sosy poziomkowe. Są one również nieodłącznym składnikiem wielu wspaniałych deserów: kremów, musów, tortów, biszkoptowych ciast z poziomkami i przeróżnych ciasteczek.

Wspaniałym pomysłem na smaczny podwieczorek dla dużych i małych jest kisiel z poziomek, koktajl owocowy z poziomkami lub naleśniki z poziomkowym nadzieniem. Owoce takie jak poziomki, świetnie sprawdzają się również w orientalnych potrawach z ryżem i kawałkami mięsa lub ryby.

Liście poziomek, które czerwienieją wykorzystuje się także do przyrządzania pysznych herbat, które mają szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych. Przygotujcie wspaniałe dania z poziomkami i urozmaicajcie swoje przepisy!

Zdjecie: Fotolia

Znaleźliśmy 49 przepisów w kategorii Poziomki

Poziomkowa pokusa

Poziomkowa pokusa

lalunia lalunia
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: