Śledzie to jedne z ryb, które możemy przyrządzić na wiele sposobów - marynować, smażyć, piec. Przed przyrządzeniem należy je jednak odpowiednio namoczyć w mleku lub wodzie, by pozbyć się rybnego zapachu i nadmiaru soli.

Idealne do śledzi będą warzywa i owoce, które doskonale komponują się z tą rybą.
Najpopularniejszym sposobem podaniaśledzie w oleju z dodatkiem cebuli, śledzie pod pierzynką lub śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynek lub śledzik w wersji wigilijnej. Smakosze doceniają również walory śledzia smażonego.

Warto wiedzieć, że śledź podobnie jak karp jest rybą pełną składników odżywczych - witamin i mikroelementów oraz źródłem kwasów nienasyconych. Należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi. 

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 1447 przepisów w kategorii Śledź

Śledzie z grzybami

Śledzie z grzybami

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzie z masłem

Śledzie z masłem

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: