Śledzie to jedne z ryb, które możemy przyrządzić na wiele sposobów - marynować, smażyć, piec. Przed przyrządzeniem należy je jednak odpowiednio namoczyć w mleku lub wodzie, by pozbyć się rybnego zapachu i nadmiaru soli.

Idealne do śledzi będą warzywa i owoce, które doskonale komponują się z tą rybą.
Najpopularniejszym sposobem podaniaśledzie w oleju z dodatkiem cebuli, śledzie pod pierzynką lub śledzie w śmietanie, śledzie po kaszubsku z dodatkiem rodzynek lub śledzik w wersji wigilijnej. Smakosze doceniają również walory śledzia smażonego.

Warto wiedzieć, że śledź podobnie jak karp jest rybą pełną składników odżywczych - witamin i mikroelementów oraz źródłem kwasów nienasyconych. Należy do ryb o najmniejszym stopniu zanieczyszczenia metalami ciężkimi. 

Zdjęcie: Fotolia
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką to warstwowa sałatka śledziowa znana także pod nazwą sałatka szuba. Oprócz filetów śledziowych w jej skład wchodzą również gotowane warzywa oraz majonez. Najbardziej efektownie na wigilijnym stole prezentuje się sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami, podana w przezroczystej, szklanej misce. Wszystkie kolorowe warstwy są doskonale widoczne, a wieńczy je puszysta, majonezowa pierzynka. Można dodatkowo posypać ją startym żółtym serem, zmielonymi migdałami lub drobniutko pokrojonymi ogórkami konserwowymi i świeżo zmielonym pieprzem.

Boże Narodzenie

Boże Narodzenie

Na Boże Narodzenie przyrządza się tradycyjne potrawy, takie jak: czerwony barszcz z uszkami, zupę grzybową, paszteciki z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć karpia w galarecie oraz śledzi podawanych na różne sposoby, np. z cebulą albo „pod pierzynką”, czyli w postaci sałatki z gotowanymi warzywami. Do picia najczęściej serwuje się wigilijny kompot z suszu, a na deser podaje sernik z bakaliami, makowiec zawijany lub na kruchym cieście albo piernik.

Sałatka ze śledziem

Sałatka ze śledziem

Sałatka śledziowa z ziemniakami to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę. Używając płatów śledziowych, które były wcześniej moczone w solance warto przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie lub namoczyć w mleku. Dzięki temu sałatka z pewnością nie będzie za słona. Ważne jest, aby zwłaszcza w sałatkach używać wyłącznie śledzi starannie wyfiletowanych.

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku doskonale sprawdzą się na obiad, kolację bądź jako przekąska. Danie ma lekko słodki, intensywny smak, a ponadto jest sycące oraz lekkostrawne. Śledzie z cebulą można podawać same, z pieczywem, piklami, sałatkami albo surówkami. Filety z ryby należy namoczyć w mleku na pół godziny po czym pokroić w kostkę. Na patelni podsmaża się cebulę, paprykę i pieczarki. Po kilku minutach warzywa zalewa się przecierem pomidorowym, soli, doprawia i dusi. Śledzie zalewa się powstałym sosem.

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Wigilia

Wigilia

Tradycyjne potrawy wigilijne, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, to: barszcz czerwony z uszkami, kluski z makiem, pierogi z grzybami, karp smażony i ryba po grecku. Śledzie na Wigilię podaje się z cebulą i olejem lub np. w sałatce. Pierogi wigilijne przygotowuje się z kapustą i grzybami i serwuje oblane tłuszczem ze skwarkami. Na Święta Bożego Narodzenia piecze się słodkie desery. Ciasta wigilijne to np. makowiec z białym lukrem, sernik z brzoskwiniami lub piernik z miodem.

Znaleźliśmy 1645 przepisów w kategorii Śledź

Śledzie w miodzie

Śledzie w miodzie

ewaeu ewaeu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: