Prosty przepis na tiramisu bez jajek

Włoski deser tiramisu bez surowych jajek będzie wyjątkowy, jeśli dokładnie ubijesz śmietanę i połączysz ją z delikatnym serkiem mascarpone. To świetny sposób na wykwintny i banalnie prosty deser.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Prosty przepis na tiramisu bez jajek
fot. Adobe Stock
Tiramisu bez jajek to idealna opcja dla osób z alergią, kobiet w ciąży lub osób, które boją się spożywania surowych jajek. Smakuje prawie tak samo jak klasyczne tiramisu, a jego wykonanie jest szybkie i bardzo proste.

Jak zrobić tiramisu bez jajek?

Składniki:
  • 1 opakowanie biszkoptów (najlepiej włoskich Savoiardi),
  • 150 ml espresso,
  • 250 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej,
  • 250 g serka mascarpone,
  • kakao do oprószenia.
 
Wykonanie:
  1. Zaparz espresso i pozwól aby ostygło. Przygotuj podłużną formę, w której podawane będzie tiramisu.
  2. Kremówkę ubij na sztywno. Uważaj aby śmietana nie zwarzyła się. Dodaj ją do mascarpone delikatnie mieszając do połączenia składników.
  3. Biszkopty delikatnie namaczaj w kawie. Obtocz je dosyć szybko i sprawnie, aby nie namokły za bardzo. W przeciwnym razie zrobi się z nich nieapetyczna papka.
  4. Ułóż w przygotowanej wcześniej formie jedną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
  5. Na biszkopty wyłóż warstwę mascarpone ze śmietaną i na to kolejną porcję biszkoptów.
  6. Ostatnią warstwę tiramisu bez jajek powinno stanowić mascarpone.
  7. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  8. Przed podaniem oprósz tiramisu bez jajek warstwą kakao.

Jak serwować tiramisu bez jajek?

Włoski deser najlepiej smakuje podany klasycznie, jako prostokątny kawałek tiramisu z idealnie wilgotnymi biszkoptami, kremową masą z mascarpone i solidną porcją kakao. Doskonałym dopełnieniem będzie filiżanka kawy, albo herbaty.

Jest jednak wiele sposobów podania tiramisu bez jajek, a także liczne dodatki, które idealnie współgrają z ciężkim, kawowym smakiem włoskiego deseru.

Tiramisu bez jajek w pucharkach Tiramisu bez jajek z truskawkami
fot. Adobe Stock
 
Możesz podać tiramisu w pucharkach, a zamiast mascarpone zaserwować tiramisu z jogurtem greckim.

Tiramisu doskonale komponuje się z owocami sezonowymi jak maliny, porzeczki, truskawki. Możesz przełożyć warstwy deseru sosem z owoców, świeżymi owocami lub dżemem. Wykorzystaj sezon i zrób tiramisu z czerwoną porzeczką. Zamiast kakao do posypania ostatniej warstwy możesz użyć wiórków kokosowych i zrobić kokosowe tiramisu, dobrze wpasują się tutaj smakowo także płatki migdałów lub wiórki czekoladowe.

Tiramisu bez jajek z malinami
fot. Adobe Stock
 
Mając bazowy przepis na klasyczne tiramisu lub tiramisu bez jajek możesz stworzyć oryginalne i bajecznie smaczne desery na każdą okazję.