Tiramisu bez jajek to idealna opcja dla osób z alergią, kobiet w ciąży lub osób, które boją się spożywania surowych jajek. Smakuje prawie tak samo jak klasyczne tiramisu, a jego wykonanie jest szybkie i bardzo proste.
Wykonanie:
Jest jednak wiele sposobów podania tiramisu bez jajek, a także liczne dodatki, które idealnie współgrają z ciężkim, kawowym smakiem włoskiego deseru.
fot. Adobe Stock
Możesz podać tiramisu w pucharkach, a zamiast mascarpone zaserwować tiramisu z jogurtem greckim.
Tiramisu doskonale komponuje się z owocami sezonowymi jak maliny, porzeczki, truskawki. Możesz przełożyć warstwy deseru sosem z owoców, świeżymi owocami lub dżemem. Wykorzystaj sezon i zrób tiramisu z czerwoną porzeczką. Zamiast kakao do posypania ostatniej warstwy możesz użyć wiórków kokosowych i zrobić kokosowe tiramisu, dobrze wpasują się tutaj smakowo także płatki migdałów lub wiórki czekoladowe.
fot. Adobe Stock
Mając bazowy przepis na klasyczne tiramisu lub tiramisu bez jajek możesz stworzyć oryginalne i bajecznie smaczne desery na każdą okazję.
Jak zrobić tiramisu bez jajek?
Składniki:- 1 opakowanie biszkoptów (najlepiej włoskich Savoiardi),
- 150 ml espresso,
- 250 ml śmietany kremówki dobrze schłodzonej,
- 250 g serka mascarpone,
- kakao do oprószenia.
Wykonanie:
- Zaparz espresso i pozwól aby ostygło. Przygotuj podłużną formę, w której podawane będzie tiramisu.
- Kremówkę ubij na sztywno. Uważaj aby śmietana nie zwarzyła się. Dodaj ją do mascarpone delikatnie mieszając do połączenia składników.
- Biszkopty delikatnie namaczaj w kawie. Obtocz je dosyć szybko i sprawnie, aby nie namokły za bardzo. W przeciwnym razie zrobi się z nich nieapetyczna papka.
- Ułóż w przygotowanej wcześniej formie jedną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów.
- Na biszkopty wyłóż warstwę mascarpone ze śmietaną i na to kolejną porcję biszkoptów.
- Ostatnią warstwę tiramisu bez jajek powinno stanowić mascarpone.
- Wstaw deser do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem oprósz tiramisu bez jajek warstwą kakao.
Jak serwować tiramisu bez jajek?
Włoski deser najlepiej smakuje podany klasycznie, jako prostokątny kawałek tiramisu z idealnie wilgotnymi biszkoptami, kremową masą z mascarpone i solidną porcją kakao. Doskonałym dopełnieniem będzie filiżanka kawy, albo herbaty.Jest jednak wiele sposobów podania tiramisu bez jajek, a także liczne dodatki, które idealnie współgrają z ciężkim, kawowym smakiem włoskiego deseru.
fot. Adobe Stock
Tiramisu doskonale komponuje się z owocami sezonowymi jak maliny, porzeczki, truskawki. Możesz przełożyć warstwy deseru sosem z owoców, świeżymi owocami lub dżemem. Wykorzystaj sezon i zrób tiramisu z czerwoną porzeczką. Zamiast kakao do posypania ostatniej warstwy możesz użyć wiórków kokosowych i zrobić kokosowe tiramisu, dobrze wpasują się tutaj smakowo także płatki migdałów lub wiórki czekoladowe.
fot. Adobe Stock