Danie przygotowuje się z mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki. Wieprzowinę dusi się z warzywami, głównie: papryką, pomidorami, czosnkiem oraz cebulą. Do dania można dodać marchewkę lub grzyby, np. pieczarki. Smak gulaszu podkreśli odrobina boczku. Potrawę doprawia się słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Gulasz wieprzowy dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami lub tylko z kromką razowego lub białego chleba.
Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można serwować jako główne danie obiadowe, w czasie przyjęcia bądź podczas kolacji. Pokrojone na plastry mięso faszeruje się różnymi dodatkami: boczkiem i ogórkiem, serem mozarella, kapustą lub szpinakiem. Najbardziej znane są zrazy wieprzowe z pieczarkami. Wybornie smakują także zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym lub grzybowym oraz zrazy z szynki wieprzowej. Warto dodać również biały ryż. Zrazy wieprzowe mielone można usmażyć lub zapiec.

Gulasz z szynki

Gulasz z szynki

Soczystą szynkę najczęściej wykorzystujemy do pieczenia. Warto jednak odkryć inne jej oblicze i przygotować z niej pyszny gulasz! Z marchewką, ziemniakami lub dodatkiem pieczarek – wybierz najlepszą wersję gulaszu z szynki wieprzowej! Dopraw to danie aromatyczną papryką w proszku, czosnkiem, majerankiem lub liściem laurowym. Gulasz z szynki warto serwować z dodatkiem ziemniaków lub kromki chleba. Wypróbuj również wersję z kaszą lub ryżem. Wybierz swoją ulubioną wersję gulaszu wieprzowego z szynki!

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Porcja wieprzowiny natarta przyprawami i pieczona przez kilka godzin jest soczysta i wyjątkowo aromatyczna. Potrawę można też obsypać ziołami i ugotować na parze. Danie dobrze się komponuje z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Świetnie pasuje do niego też sos pieczeniowy lub grzybowy. Można również dodać konfitury owocowe, przez co potrawa nabierze słodkiego aromatu. Pieczeń wieprzowa to idealny pomysł zarówno na niedzielny obiad, jak też na stół bożonarodzeniowy lub wielkanocny.

Gulasz wieprzowy z kaszą

Gulasz wieprzowy z kaszą

Zastanawiasz się, jaki gulasz zrobić do kaszy? Najlepszy będzie z wieprzowiny! Z karkówki, szynki, łopatki – każde mięso da nieco inny efekt smakowy. Wypróbuj wersję z dodatkiem warzyw, w tym pomidorów i marchewki. Co więcej – gulasz wieprzowy z kaszą może być serwowany w wersji łagodnej lub pikantnej. Sprawdź obie! Wystarczy, że dodasz nieco papryczki chilli i gotowe – gulasz w wersji węgierskiej gotowy. Zobacz przepisy na aromatyczne gulasze wieprzowe!

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Brak pomysłu na pożywny i prosty obiad? Wypróbuj gulaszu wieprzowego z warzywami! Marchewka, ziemniaki, cukinia – to tylko część tego, co możesz dodać do tego dania! Wypróbuj gulasz wieprzowy z dodatkiem pieczarek i papryki! Całe danie nie zajmuje dużo czasu a jego smak zachwyci Ciebie i rodzinę. Gulasz z warzywami najlepiej podawać z ryżem, kaszą lub chlebem. Możesz go również zrobić w wersji bardziej rzadkiej, tworząc pyszną zupę gulaszową. Sprawdź, który wariant pokochasz najbardziej!
 

Sznycel wieprzowy

Sznycel wieprzowy

Sycącym daniem, które przygotuje się w 40 minut jest sznycel wieprzowy. Można go serwować obłożonego smażonymi grzybami lub pieczarkami. Potrawa doskonale smakuje podawana wraz z gotowanymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem oraz mizerią. Sznycel można przygotować ze schabu lub szynki wieprzowej. Kotlety obtacza się w panierce wykonanej z mąki, jajka i tartej bułki. Do przyprawienia wystarczy użyć soli, pieprzu ziołowego oraz pieprzu czarnego mielonego. Podobnie jak sznycel po wiedeńsku, również sznycel wieprzowy można podawać z jajkiem.

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe są najcenniejszym gatunkiem mięsa wieprzowego. Należą do części tylnej półtuszy świńskiej. Polędwiczki można piec, dusić, grillować i gotować. Są uniwersalnym gatunkiem mięsa. Świetnie smakują w sosach porowych, kurkowych, beszamelowych, pomidorowych, musztardowych, borowikowych, cytrynowych czy chrzanowych. Polędwiczki doskonale łączą się również z warzywami, np. porem, dynią, ziemniakami, pomidorami, sałatą, papryką czy szpinakiem.

Hamburger wieprzowy

Hamburger wieprzowy

Hamburger wieprzowy najlepiej sprawdza się w roli tradycyjnego, mielonego polskiego kotleta. Pyszne mięso i aromatyczny czosnek wyśmienicie komponują się z chrupiącą bułka i warzywnymi dodatkami. Kotleta można klasycznie panierować w bułce tartej, upiec go w piekarniku lub na grillu.

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie

Bitki wieprzowe w sosie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Kawałki mięsa wieprzowego smaży się na patelni z cebulą, gałązką świeżego lubczyku, liśćmi laurowymi lub zielem angielskim. Wieprzowinę doprawia się solą i pieprzem. Bitki podaje się z sosem, np. chrzanowym, pieczeniowym lub pieczarkowym. Mięso dobrze smakuje w sosie własnym, który wytwarza się w czasie duszenia na patelni. Bitki wieprzowe można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem oraz surówką, np. z czerwonej kapusty.

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Łopatka wieprzowa to znakomita część świni, którą warto wykorzystać w kuchni. Jedną z opcji jest przygotowanie aromatycznego gulaszu z łopatki. Można go zrobić w wersji z pieczarkami lub warzywami, w tym papryką! Gulasz z łopatki wieprzowej doskonale smakuje podany z kaszą lub ryżem. Zrób go na obiad! Jego wyrazisty smak z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie. Szczególnie, gdy całość doprawisz zielem angielskim i liściem laurowym. Ten smak Cię zachwyci!

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe

Nerki wieprzowe, czyli cynaderki, świetnie sprawdzą się na obiad albo na kolację. Doskonale komponują się z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą oraz surówką. Cynaderki wieprzowe warto również polać sosem, na przykład śmietanowym, ziołowym albo chrzanowym. Nerki należy oczyścić i namoczyć w wodzie na kilka godzin. Następnie obsmaża się je na patelni, po czym dusi z dodatkiem cebuli aż zmiękną. Gulasz z nerek wieprzowych jest smaczny i pożywny.

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe (języki i policzki świni) to aromatyczne i bardzo popularne danie. Przed przygotowaniem należy wyciąć z nich gruczoły ślinowe. Najbardziej znane są ozorki wieprzowe podawane w aksamitnym sosie chrzanowo-pieczarkowym lub chrzanowo-jajecznym. Można je serwować również w marynacie musztardowej. Mięso jest delikatne i miękkie, więc z ozorków często przygotowuje się również gulasz. Smaczne są także ozorki wieprzowe w galarecie.

Znaleźliśmy 244 przepisów w kategorii Gulasz wieprzowy

Wieprzowina w sosie

Wieprzowina w sosie

klembi klembi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz z wieprzowiny

Gulasz z wieprzowiny

zoom zoom

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: