Wieprzowina jest mięsem, które w Polsce i Chinach spożywane jest w bardzo dużych ilościach. W obu tych miejscach znajdziemy wiele ciekawych pomysłów na przygotowanie pysznych wieprzowych dań.

W kulturze żydowskiej i muzułmańskiej, względy religijne zakazują spożywania tego gatunku mięsa.  Mięso wieprzowe, jak większość mięs ma dużą zawartość białka. Musimy jednak pamiętać, że niektóre jego części są dość tłuste i ciężkie.

Najchudszy jest schab i polędwica. W polskiej kuchni wieprzowina to nie tylko tradycyjny schabowy z kapustą, mięso to potrafi być wykwintnym daniem!

Z mięsa wieprzowego wytwarza się różnego rodzaju wędliny i kiełbasy, które w okresie letnim zjadane są najchętniej z grilla. Pyszna i krucha karkówka, upieczona w aromatycznym sosie to wspaniałe danie obiadowe.

Ryż, kasza czy ziemniaki idealnie smakują z gulaszem, a mięso mielone świetnie sprawdzi się w postaci pulpetów.

Roladki wieprzowe mają wiele wielbicieli, można je nadziewać grzybami, warzywami, a nawet innym rodzajem mięsa. Tradycyjna golonka smakuje fantastycznie i można ją serwować na wiele sposobów: golonka w piwie, glonka pieczona czy golonka w kapuście. Pozwól sobie na kulinarną rozpustę i zasmakuj wieprzowiny w różnych wydaniach!

Zdjęcie: Fotolia
Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to potrawa, którą można serwować jako główne danie obiadowe, w czasie przyjęcia bądź podczas kolacji. Pokrojone na plastry mięso faszeruje się różnymi dodatkami: boczkiem i ogórkiem, serem mozarella, kapustą lub szpinakiem. Najbardziej znane są zrazy wieprzowe z pieczarkami. Wybornie smakują także zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym lub grzybowym oraz zrazy z szynki wieprzowej. Warto dodać również biały ryż. Zrazy wieprzowe mielone można usmażyć lub zapiec.

Karkówka w sosie

Karkówka w sosie

Karkówka w sosie to potrawa, którą chętnie podajemy na codzienny obiad. Możemy podać ją w towarzystwie ziemniaków, ryżu, czy kaszy w każdym połączeniu będzie idealna. Do tego jeszcze ulubiona surówka i gotowe. Tą wieprzowinę możemy podać w sosie słodko kwaśnym, chrzanowym, musztardowym, sojowym, a nawet własnym. Za każdym razem będzie smacznie.

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Porcja wieprzowiny natarta przyprawami i pieczona przez kilka godzin jest soczysta i wyjątkowo aromatyczna. Potrawę można też obsypać ziołami i ugotować na parze. Danie dobrze się komponuje z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami i ogórkami konserwowymi. Świetnie pasuje do niego też sos pieczeniowy lub grzybowy. Można również dodać konfitury owocowe, przez co potrawa nabierze słodkiego aromatu. Pieczeń wieprzowa to idealny pomysł zarówno na niedzielny obiad, jak też na stół bożonarodzeniowy lub wielkanocny.

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa to danie, które przyrządza się z łopatki lub polędwiczki wieprzowej. Do mięsa należy dodać czerwoną paprykę i cebulę. Przyprawy używane do shoarmy to gałka muszkatołowa, curry, imbir, pieprz ziołowy, majeranek i słodka papryka. Aby przygotować potrawę, trzeba usmażyć warzywa i przyprawione mięso, po czym dusić je przez około 60 minut pod przykryciem. Shaormę wieprzową podaje się z sosem majonezowym doprawionym papryką oraz ryżem, frytkami lub chlebkiem pita.

Sznycel wieprzowy

Sznycel wieprzowy

Sycącym daniem, które przygotuje się w 40 minut jest sznycel wieprzowy. Można go serwować obłożonego smażonymi grzybami lub pieczarkami. Potrawa doskonale smakuje podawana wraz z gotowanymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem oraz mizerią. Sznycel można przygotować ze schabu lub szynki wieprzowej. Kotlety obtacza się w panierce wykonanej z mąki, jajka i tartej bułki. Do przyprawienia wystarczy użyć soli, pieprzu ziołowego oraz pieprzu czarnego mielonego. Podobnie jak sznycel po wiedeńsku, również sznycel wieprzowy można podawać z jajkiem.

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe są najcenniejszym gatunkiem mięsa wieprzowego. Należą do części tylnej półtuszy świńskiej. Polędwiczki można piec, dusić, grillować i gotować. Są uniwersalnym gatunkiem mięsa. Świetnie smakują w sosach porowych, kurkowych, beszamelowych, pomidorowych, musztardowych, borowikowych, cytrynowych czy chrzanowych. Polędwiczki doskonale łączą się również z warzywami, np. porem, dynią, ziemniakami, pomidorami, sałatą, papryką czy szpinakiem.

Hamburger wieprzowy

Hamburger wieprzowy

Hamburger wieprzowy najlepiej sprawdza się w roli tradycyjnego, mielonego polskiego kotleta. Pyszne mięso i aromatyczny czosnek wyśmienicie komponują się z chrupiącą bułka i warzywnymi dodatkami. Kotleta można klasycznie panierować w bułce tartej, upiec go w piekarniku lub na grillu.

Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe są mięsną potrawą przypominającą gęstą zupę, niezwykle sycącą i aromatyczną. Do jej przygotowania można wykorzystać flaki świeże lub mrożone. W przypadku korzystania z flaków świeżych, należy je dokładnie oczyścić, a następnie zalać zimną wodą i zagotować. Do potrawy dodaje się również mięso, np. wołowe i warzywa. Sekretem smaku dania jest szereg dodawanych do niego przypraw (liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, słodka papryka, czarny pieprz).

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa to potrawa świetnie sprawdzająca się na uroczystych obiadach. Z dodatkiem puree ziemniaczanego i różnorodnych surówek smakuje wyśmienicie. Odpowiednio przyrządzona jest delikatna i soczysta. Pieczeń przygotowujemy przeważnie z łopatki wieprzowej lub szynki. Pieczemy ją w piekarniku z dodatkiem warzyw, podlewając wywarem, by nie była sucha.

zrazy wieprzowe

zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe to danie przygotowane z rozbitego mięsa wieprzowego i faszerowane różnymi dodatkami. Używamy do niego ulubionych warzyw, grzybów, a nawet sera. Takie roladki wieprzowe możemy przygotować z szynki, polędwiczki, czy karkówki oraz dodatkowo dusić je w sosie. Wspaniale będą smakować zrazy wieprzowe z pieczarkami, marchewką, pietruszką i ogórkiem kiszonym lub z bakaliami.

Schab duszony

Schab duszony

Schab duszony to pyszne danie, które możemy przygotować na elegancką kolacje, rodzinny obiad lub po wystudzeniu kłaść na kanapki. Taka duszona wieprzowina podana w towarzystwie pieczonych cząstek ziemniaczanych i surówki z czerwonych buraków to sycąca i przepyszna potrawa. Smakować będzie ona zarówno dorosłym jak i dzieciom.

Znaleźliśmy 9931 przepisów w kategorii Wieprzowina

Miszmasz z fasolką i mięsem

Miszmasz z fasolką i mięsem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wieprzowina w winie

Wieprzowina w winie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab duszony z bakaliami

Schab duszony z bakaliami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: