Pyszne ciasta domowe, ciasteczka, torty, babeczki, lody, owoce czy kremy to smakołyki, którym mało kto się oprze. Desery zazwyczaj serwowane są po zakończeniu dania głównego, na podwieczorek lub drugie śniadanie, z okazji urodzin, imienin lub gdy ma się ochotę na tzw. „coś słodkiego”. Latem chętniej sięga się po desery lodowe albo ciasta domowe zrobione z biszkoptu i świeżych, sezonowych owoców, np. malin, truskawek, jagód czy wiśni. Zimą entuzjastycznie zjada się aromatyczne i rozgrzewające desery czekoladowe, np.  muffinki. Osoby dbające o sylwetkę mogą jeść desery dietetyczne, robione na bazie zdrowych produktów, takich jak: jogurt naturalny, kasza jaglana, nasiona chia czy świeże owoce.

Desery bez pieczenia

Desery bez pieczenia są łatwe i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki, proszku do pieczenia ani jajek. Do najpopularniejszych z nich należą desery czekoladowe, np. blok czekoladowy z herbatnikami, musy i budynie. Sernik na zimno można zrobić na bazie jogurtu albo serków homogenizowanych. Deser można przygotować z kolorową galaretką w środku lub na wierzchu. Sernik bez pieczenia doskonale smakuje ze świeżymi owocami i bakaliami albo polany czekoladą. Do deserów można też wykorzystać bitą śmietanę, kolorową posypkę, lukier lub konfiturę.

Desery na zimno

Wśród deserów na zimno najpopularniejsze są desery włoskie, np. tiramisu albo delikatna panna cotta. Deser tiramisu przygotowuje się z nasączonych w mocnej kawie biszkoptów oraz serka mascarpone. Najlepiej smakuje posypany po wierzchu kakao. Panna cotta to deser ze śmietany wymieszanej z żelatyną, podawany najczęściej z owocami. Oba desery najlepiej smakują, gdy przed podaniem schłodzi się je w lodówce.

Desery w pucharkach

Desery w pucharkach, szczególnie te warstwowe, wyglądają bardzo elegancko, dlatego chętnie przygotowuje się je na specjalne okazje, np. przyjęcia weselne czy imprezy urodzinowe. Deser z serkiem mascarpone można przełożyć musem z ulubionych owoców, np. truskawek, malin, jagód, wiśni. W pucharkach podaje się też desery lodowe. Gałki lodów można posypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi, migdałami, rodzynkami, startą czekoladą albo polać owocowym sosem.

Desery owocowe czyli szybkie desery na orzeźwienie

Świeże owoce w połączeniu np. z jogurtem, lodami albo płatkami owsianymi to idealne desery na lato. Można je podawać w postaci musu, koktajlu albo owoców ułożonych warstwami z jogurtem, płatkami, galaretką lub bitą śmietaną. Ze świeżych, mrożonych lub suszonych owoców można zrobić deser na szybkoDesery z truskawkami lodowe są idealne na upalne dni.


Panna cotta

Panna cotta

Pomysł na panna cottę zrodził się we Włoszech. Deser nie wymaga pieczenia i jest łatwy w przygotowaniu. Śmietankę wystarczy podgrzać z żelatyną, laską wanilii i skórką cytryny i przełożyć do okrągłych foremek lub filiżanek. Włoski deser tworzy doskonały duet z musem truskawkowym lub malinami. W domowym wydaniu panna cotty śmietankę można zastąpić budyniem śmietanowym lub waniliowym.

Creme brulee

Creme brulee

Creme brulee to wykwinty, ale prosty do przygotowania deser ze skarmelizowanym cukrem o prawdopodobnie francuskich korzeniach. Ma formę śmietankowo-jajecznego kremu, przyrządzanego z wanilii, śmietany kremówki, żółtek. Podawany jest zawsze w kokilce, w której był pieczony w piekarniku. Następnie deser posypuje się warstwą cukru i równomiernie opala ją specjalnym palnikiem aż do zbrązowienia. Rozpuszczony cukier tworzy charakterystyczną skorupkę, którą dekoruje się np. jagodami i listkami mięty.

Kremy

Kremy

Kremy są aksamitnymi i puszystymi masami wykorzystywanymi do przekładania ciast i tortów. Służą również do nadziewania lekkich deserów, jak babeczki czy owocowe tarty. Jedną z klasycznych mas jest krem budyniowy, będący nieodłącznym elementem karpatki. Gęste kremy nierzadko serwowane są w szklanych pucharkach w roli deseru. Oryginalną masą jest krem z kaszy manny podawany ze świeżymi owocami. Przygotuje się go w prosty sposób - wystarczy wrzucić kaszę do gotującego się mleka, a następnie dodać dżem.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Czekoladki

Czekoladki

Czekoladki to słodycze przygotowane na bazie czekolady z dodatkiem np. orzechów, bakalii, owoców czy płynnego nadzienia. Mogą mieć kształt zarówno kwadratu, trójkąta, prostokąta, jak i kulki. Czekoladki świetnie nadają się do wypieków i deserów. Nadają im niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Mogą być przygotowane z czekolady gorzkiej, mlecznej, białej lub deserowej.

Desery lodowe

Desery lodowe

Desery lodowe najlepiej jeść w letnie i upalne dni spędzane w gronie znajomych. Smakują wtedy doskonale i świetnie schładzają organizm. Popularne są sorbety, torty lodowe lub pucharki jogurtowe. Domowe lody robi się z mleka i śmietanki. Dodane owoce uzupełniają potrzebne witaminy i składniki odżywcze. Desery te jednak są prawdziwą bombą kaloryczną, więc nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach. Popularne przepisy to tiramisu, placek z ciepłymi lodami lub bananowy kielich.

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest popularnym wyrobem kuchni francuskiej. Jest mało kaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ma delikatną konsystencję, jest suche i puste w środku. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub lukru. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Przyrządza się z niego takie desery, jak karpatki, eklerki, ptysie lub pączki wiedeńskie. Ciasto parzone świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Znaleźliśmy 12284 przepisów w kategorii Desery

Pieczona sernikowa owsianka

Pieczona sernikowa owsianka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: