Uwielbiane przez studentów dania jednogarnkowe. Wygodne i tanie, w jednej chwili potrafią uprzątnąć całą lodówkę tworząc, na podstawie wydawałoby się nie pasujących do siebie składników, cudowne danie, które zachwyci smakiem i pomysłowością. Może się w nim znaleźć niemalże wszystko. Obok kawałków schabu, czy marchewki z zupy znaleźć możemy ryż i ugotowane jajka. Możliwości jest wiele, a jedyne ograniczenie stanowi własna kreatywność.

Dania jednogarnkowe przybyły do nas z Niemiec, gdzie nazywane są Eintopf. Gospodynie decydowały się na nie zazwyczaj w okresie wzmożonych prac na polu, czy w obejściu. Łatwe w przygotowaniu danie, zawierało w sobie pozostałości po innych posiłkach, dzięki czemu nic się nie marnowało. Zyskiwały na tym również finanse. Brak konieczności zakupu nowych produktów i tworzenie obiadu z tego co się miało, wydawało się bardzo korzystne dla biedniejszych gospodarstw.

Teraz, Eintopf gości u nas na niejednym stole. Od dawna przestało być uważane za danie biedoty, a wręcz postrzegane jest jako przejaw ekologicznego podejścia do środowiska. Pyszne dnia jednogarnkowe zyskują wielbicieli dzięki różnorodności warzyw, mięs i ryb, które niejednokrotnie mieszają się w tym daniu. Dodane do niego ziemniaki, ryż, czy kasza sprawią, że na długo zapomnimy o głodzie.  

Gulasz

Gulasz

Gulasz jest smaczną i sycącą potrawą. Danie można podać na obiad albo kolację. Gulasz przygotowuje się z dowolnego rodzaju mięsa (zazwyczaj wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, królika lub baraniny) oraz warzyw. Dobrze sprawdzą się: cebula, czosnek, por, marchewka, seler, papryka, cukinia, bakłażan i pomidory. Gulasz wieprzowy świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kopytkami albo kaszą gryczaną. Surowe mięso należy pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, a następnie dusić z dodatkiem bulionu, siekanych warzyw i przypraw.

Rosół z kury

Rosół z kury

Rosół z kury to najbardziej tradycyjna polska zupa, którą serwuje się jako pierwsze danie w czasie ważnych uroczystości oraz niedzielnych obiadów. Rosół przygotowuje się, wrzucając do garnka całego kurczaka. Do wywaru dodaje się marchew, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz przyprawy (lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe). Rosół z kury pomaga w czasie przeziębień. Zupę można pić samą lub z dodatkiem makaronu, który warto zrobić samemu.

Rosół z indyka

Rosół z indyka

Rosół z indyka przygotowuje się z udka indyka, które wkłada się do garnka napełnionego wodą. Do wywaru należy dodać warzywa (marchew, czosnek, cebulę, kapustę włoską, seler, pietruszkę, koper) oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól morską, pieprz, oliwę). Aby rosół z indyka miał lepszy smak, można wzbogacić go również o sos sojowy oraz suszone borowiki. Zupę podaje się z lanymi kluskami, które warto gotować w garnku razem z wywarem.

Forszmak

Forszmak

Forszmak lubelski to sycąca jednogarnkowa potrawa, w smaku przypominająca tradycyjny gulasz. Danie robi się na bazie wieprzowiny i kiełbasy. Mięso dusi się w garnku z cebulą, papryką, pomidorami i ogórkami kiszonymi. Potrawę, podobnie jak forszmak drobiowy, doprawia się dużą ilością ostrej papryki, soli oraz pieprzu. Danie ma pikantny i lekko kwaskowy smak. Forszmak królewski to zupa gulaszowa, którą przygotowuje się z szynki z dzika. Potrawę można podawać z białym lub ciemnym pieczywem, lub jeść bez dodatków.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana jest daniem jednogarnkowym, które przygotowuje się z dodatkiem rozmaitych składników: warzyw, grzybów, mielonego lub pieczonego mięsa, szynki i serów. Sycącą potrawą jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Do jej przygotowania można użyć drobno zmielonego mięsa cielęcego, wieprzowego lub drobiowego. W roli pożywnego obiadu sprawdzi się zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą, którą należy wcześniej podsmażyć. Równie smacznym daniem jest wegetariańska zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem pod grubą warstwą sera mozzarella.

Harira

Harira

Harira to gęsta i pożywna, marokańska zupa, która ma tyle odmian i wariantów, ilu kucharzy. Bazą tego rozgrzewającego dania jest mięsny wywar z baraniny, ale może być to też bulion warzywny. Kluczowymi składnikami hariry są: ciecierzyca, soczewica, bób oraz groch – jedno z nich lub wszystkie razem. Ważnymi elementami są również pomidory, kumin, natka pietruszki, kolendra i czosnek. Harirę gotuje się w dużym garnku. Można podawać ją z makaronem, semoliną, ziemniakami, daktylami, kuskusem, limonką, ryżem, gotowanymi jajkami, miodowymi ciasteczkami lub plackami.

Chłopski garnek

Chłopski garnek

Chłopski garnek to proste, jednogarnkowe danie, które można przygotować w niecałe pół godziny. Do jego przygotowania potrzeba kiełbasy, obranych ziemniaków, kapusty białej, cebuli, czosnku, przypraw i papryki czerwonej. Składniki gotuje się w głębokiej patelni lub garnku na gorącym oleju. Chłopski garnek wyśmienicie smakuje doprawiony zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.

Dania

Dania

Dania mogą być dzielone według różnych schematów. Biorąc pod uwagę posiłki spożywane w ciągu dnia, wyróżniamy dania śniadaniowe, obiadowe (zupa + drugie danie) i kolacyjne. Gdy skupimy się na głównym składniku, możemy mówić o daniach mącznych, mięsnych, rybnych, z kaszami, z makaronem, wegetariańskich, wegańskich. W każdym państwie kuchnia ma odmienny charakter. Często mówimy więc o daniach kuchni narodowych (np. bliny w Rosji, pizza we Włoszech) i regionalnych (np. pyry z gzikiem w Wielkopolsce).

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku to jednogarnkowe danie, które podaje się z ryżem. Pikantne kawałki drobiu łączy się z fasolą, papryką, cebulą, kukurydzą i pomidorami. Do dania można wykorzystać kurze piersi lub udka. Filet z kurczaka doprawia się papryką chili, solą oraz pieprzem. Mięso można też podać z sosem meksykańskim. Przygotowuje się go z pomidorów, papryki, czosnku, cebuli i oleju, a doprawia chili, solą oraz pieprzem. Ostry sos to również dobry dodatek do makaronu.

Bigos

Bigos

Bigos to potrawa składająca się z kapusty i mięsa. Jest tradycyjnym daniem w kuchni Europy Wschodniej i Środkowej. Nazwa pochodzi od słowa „begossen”, czyli dolać. Jest wiele sposobów przygotowania potrawy, jednak wszystkie opierają się na świeżej kapuście kiszonej, różnych gatunkach mięsa oraz suszonych grzybów, śliwek i cebuli. Całość dusi się najlepiej kilka dni. Potrawę podaje się jako gorącą przystawkę lub danie główne. Ze względu na wysoką zawartość kapusty kiszonej, jedzenie bigosu zapobiega anemii i podnosi odporność organizmu.

Polecane przepisy do kategorii Dania jednogarnkowe

Znaleźliśmy 3143 przepisów w kategorii Dania jednogarnkowe

Leczo na zimę

Leczo na zimę

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo wielowarzywne

Leczo wielowarzywne

ajo ajo
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

madzik323 madzik323

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo wg Beaty

Leczo wg Beaty

paprotka25 paprotka25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Moje leczo

Moje leczo

paulina57 paulina57

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: