Dania mięsne najczęściej podawane są jako główny posiłek w ciągu dnia. Obiad można zrobić, np.: z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, jagnięciny lub ryb. Potrawy z mięsa mielonego to m.in. pulpety, kotlety, zapiekanki, spaghetti bolognese albo lazania. Dania z mięsa to także potrawy z wołowiny, takie jak: bitki wołowe, zrazy zwijane, rolady, tatar czy placek po węgiersku. Dania mięsne na gorąco dobrze smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem, kluskami, sałatkami i surówkami. Mięso można przyrządzać na patelni lub grillu, gotować albo dusić w wodzie, sosie i na parze. Mięsa pieczone dobrze smakują z piekarnika przyrządzane w folii, naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej.
Dania mięsne na obiad z kurczakiem
Najczęściej serwowane mięso na obiad rodzinny to kurczak. Mięso łatwo i szybko się przyrządza. Drób jest delikatny w smaku i można go podawać w panierce smażonego na patelni, z piekarnika – pieczonego (np. w folii) lub gotowanego – w wodzie lub na parze. Filety z kurczaka doprawia się zwykle solą, pieprzem, słodką lub pikantną papryką, czosnkiem, majerankiem lub przyprawą curry. Drób można podawać z sosami, szpinakiem, warzywami, makaronem albo ryżem.
Dania z mięsa wieprzowego
Mięso wieprzowe w sosie własnym to najbardziej popularna forma podania wieprzowiny. Można je podawać także w dressingu cebulowym, ciemnym pieczeniowym lub grzybowym. Dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki, kluski śląskie, kasza gryczana, buraki na ciepło, ogórki kiszone, mizeria albo surówka z białej lub czerwonej kapusty. Inne dania mięsne na gorąco z wieprzowiny to np.: gulasz albo kotlety mielone.
Dania mięsne na imprezę
Dania mięsne na imprezę to dobry pomysł, w szczególności gdy będzie ona zakrapiana alkoholem. Potrawy mięsne to sycące posiłki, które można przyrządzać na wiele sposobów, zaskakując swoich gości. Ciekawymi pomysłami na smaczne dania z mięsa są np.: filety z kurczaka w cieście francuskim, rolada z indyka faszerowana szpinakiem, burgery z grilla z kurczakiem, sałatka z grillowanym łososiem albo naleśniki zapiekane z mięsem mielonym.
Szybkie dania mięsne
Obiad na szybko można zrobić w postaci zapiekanki. Do naczynia żaroodpornego wkłada się makaron ugotowany al dente (czyli na wpół twardo), przesmażone na patelni mięso mielone i całość zalewa się sosem pomidorowym. Mięso doprawia się solą, pieprzem, czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami.