Nie ma chyba takiej osoby, która nie spróbowałaby choć raz w swoim życiu
pierogów! To danie, tak mocno kojarzone z kuchnią polską
zachwyca możliwością wariantów, w jakich może być serwowane. Głównym kryterium jest wybór pomiędzy
rodzajem farszu - słodkim lub wytrawnym, cała reszta to tak naprawdę kwestia wyobraźni!
Okazuje się, że nadzienie stanowi zdecydowanie mniejszy „problem” niż wątpliwość, jak przygotować
ciasto na pierogi. Co ciekawe - także w tej kwestii istnieje pole do popisu, o czym możecie przekonać się, przeglądając przepisy, które polecamy!
Nie można zapominać również o tym, że
pierogi stanowią jedno z ważniejszych dań przygotowywanych na
Boże Narodzenie. O ile na co dzień chętnie eksperymentujemy próbując coraz to nowych farszów, o tyle niezmiennie rokrocznie na święta zajadamy się pysznymi
pierogami z dodatkiem kapusty i grzybów.
Również coraz częściej szukamy inspiracji na nadzienie do pierogów. W tej roli pojawiają się np. wątróbka, dynia, banany, a nawet czekolada. Czerpiemy też z wzorców, z których słyną inne narody. I tak w kuchni polskiej odnajdujemy włoskie
ravioli i
tortellini, japońskie
wonton czy litewskie
kołduny.
Niezależnie od tego, którą wersję wybierzemy, decydując się na przygotowanie pierogów zapewniamy sobie smakowity i sycący
obiad. Zachęcamy do zainspirowania się poniższymi przepisami na pierogi!
Zdjęcie: Fotolia