Co zrobić na obiad? To pytanie z pewnością nie raz zaprząta nam głowę. Aby uniknąć kulinarnej rutyny, warto poszukać inspirujących przepisów na pyszne dania. Przychodzimy z pomocą, gdy chcesz zaskoczyć rewelacyjnym obiadem, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie dobrego i zdrowego posiłku, gdy zależy Ci na pogodzeniu różnorodnych gustów smakowych.

Obiad to z reguły najobfitszy gorący posiłek spożywany w ciągu dnia. Tradycyjnie powinien składać się z pierwszego i drugiego dania. Jako pierwsza zazwyczaj podawana jest zupa. Następnie przychodzi czas na danie główne, serwowane w towarzystwie zdrowych sałatek lub surówek.

W roli obiadu świetnie sprawdzają się wszelkie potrawy mięsne, makarony, pierogi, naleśniki i inne dania mączne. Na obiad z powodzeniem można podać także ryby, faszerowane warzywa czy zapiekanki. Najlepszą miarą jakości dania obiadowego są puste talerze domowników i głośne prośby o dokładkę - by osiągnąć taki efekt wystarczy dobry pomysł na obiad!

Pamiętajmy o tym, że obiad powinien być odpowiednio zbilansowany. Danie obiadowe musi być tak skomponowane, by oprócz właściwej wartości kalorycznej, dostarczało organizmowi także niezbędnych witamin i związków mineralnych.

Podajemy przepisy na zdrowe obiady w wersji wykwintnej. Dzielimy się także pomysłami na smaczne i szybkie dania obiadowe. Zachęcamy do systematycznego rozszerzania obiadowego menu!
Gulasz

Gulasz

Gulasz jest smaczną i sycącą potrawą. Danie można podać na obiad albo kolację. Gulasz przygotowuje się z dowolnego rodzaju mięsa (zazwyczaj wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, królika lub baraniny) oraz warzyw. Dobrze sprawdzą się: cebula, czosnek, por, marchewka, seler, papryka, cukinia, bakłażan i pomidory. Gulasz wieprzowy świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kopytkami albo kaszą gryczaną. Surowe mięso należy pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, a następnie dusić z dodatkiem bulionu, siekanych warzyw i przypraw.

Dania główne

Dania główne

Dania główne, czyli obiadowe, to najbardziej sycące posiłki w ciągu całego dnia. Tradycyjnie składają się z mięsa lub ryby oraz dodatków, takich jak: ziemniaki, ryż, kasza, kluski, makaron, sałatki, surówki oraz warzywa. Dania mięsne na gorąco najczęściej robi się z: piersi z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Pomysłem na szybki obiad są różnego rodzaje zapiekanki makaronowe z dodatkiem, np. sera, szpinaku, pieczarek, mięsa mielonego, szynki czy brokułów.

De volaille

De volaille

De volaille to nadziewana rolada drobiowa. Potrawa jest soczysta oraz chrupiąca i dobrze sprawdzi się na elegancki obiad. Kotlet de volaille przygotowuje się z filetu kurczaka bądź indyka. Mięso należy rozbić i doprawić. Następnie kładzie się na nie dowolny farsz, na przykład masło czosnkowe, ser żółty, szynkę lub zmielone pieczarki. Całość zawija się w rulon, panieruje w jajku i bułce, po czym smaży. De volaille świetnie komponuje się z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami, sosem śmietanowym i surówką.

Obiad dla dzieci

Obiad dla dzieci

Obiad jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Spożywany w rodzinnym gronie odgrywa znaczącą rolę w kształtowaniu zwyczajów żywieniowych u dziecka od najwcześniejszych lat jego życia. Powinien być posiłkiem pełnowartościowym i odpowiednio zbilansowanym. Doskonałym i szybkim pomysłem na obiad są dania z makaronem, które dzieci wprost uwielbiają. Kluski z serem, spaghetti z sosem mięsno-warzywnym są potrawą, którą ze smakiem zje każdy maluch.

Święta

Święta

Doskonałą przystawką na święta są gotowane jajka faszerowane oraz w szynce lub boczku, a także paszteciki, ruloniki z łososia i pikle. Na Boże Narodzenie i Wielkanoc warto przygotować sałatki na święta: tradycyjną jarzynową, z kurczakiem oraz z tuńczyka. Popularne potrawy świąteczne to śledzie i ryby w galarecie z octem. Wśród mięs na święta najczęściej spotykane są deski wędlin i mięsne rolady. Na obiad podaje się schabowe lub pierś z kurczaka z ziemniakami i surówką.

Dania mięsne

Dania mięsne

Najczęściej przygotowywane na obiad dania mięsne to pierś z kurczaka, kotlety mielone, zrazy, pulpety, kotlety schabowe oraz rolady. Mięso może stanowić oddzielne danie (podane z np.: ziemniakami, kaszą, ryżem, surówką) albo być podstawą zapiekanek, sałatek i dań z makaronem. Kurczaka, wołowinę, wieprzowinę i inne rodzaje mięsa przyrządza się na wiele sposobów. Można je piec, dusić, smażyć albo gotować.

Dania na przyjęcie

Dania na przyjęcie

Dania, jakie zaserwujemy na przyjęciu zależne są od stopnia oficjalności spotkania. Jeśli to luźne spotkanie z przyjaciółmi, możemy przygotować zarówno domową pizzę, jak i pieczonego kurczaka z dodatkiem frytek i ulubionej surówki. Gdy mamy do czynienia ze spotkaniem typowo rodzinnym, warto zatroszczyć się o kilka sałatek do wyboru, dwudaniowe menu i parę przekąsek. Jeśli to oficjalne przyjęcie związane z uroczystością, należy suto zastawić stół: podać zupę (np. zupę krem z dyni), drugie danie (np. pieczony udziec z indyka) oraz deser (np. domowe lody). Od tego jakie dania wybierzemy, zależy powodzenie całego spotkania.

Polecane przepisy do kategorii Przepisy na obiad

Znaleźliśmy 10429 przepisów w kategorii Przepisy na obiad