Owoce to skarbnica wartościowych substancji, są beztłuszczowe, małokaloryczne i zawierają drogocenne witaminy: C, E z grupy B oraz Beta- karoten. Są idealne dla dzieci i dorosłych, a przede wszystkim dla wszystkich prowadzących zdrowy tryb życia. Świat kulinariów nie byłby taki sam, gdyby nie cudowne owoce! Wykorzystujemy je do pysznych
zup owocowych, pieczeni i
sałatek. Liczba jadalnych owoców jest ogromna, tak samo jak ilość witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, które zawierają. Owoce mogą być słodkie, słone, gorzkie, kwaśne. Są poddawane procesom obierania, szypułkowania oraz drylowania. Owoce uprawia się w sadach, ogrodach i na plantacjach. Mogą być zbierane również w lesie lub na łące. W Polsce owoce najlepiej jeść latem, kiedy są świeże i słodkie.
Jadalne owoce
Do jadalnych owoców zalicza się: drzewa owocowe pochodzące ze strefy umiarkowanej (m.in. brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, śliwy, leszczyny) oraz zwrotnikowej i podzwrotnikowej (cytryny, mango, kiwi, palmy kokosowe), krzewy owocowe (agrest, maliny, borówki, żurawinę), byliny (poziomki, truskawki, arbuzy, banany zwyczajne).
Desery owocowe
Owoce są ważnym składnikiem diety. Można je jeść na surowo lub odpowiednio przygotowywać mieszając smaki. Ilość przepisów na dania, które można przyrządzić z owocami nie ma końca. Wciąż powstają przepisy, które na nowo odkrywają bogactwo smaków. Najlepiej smakują różne konfitury i dżemy przyrządzane jesienią. W czasie letnich upałów idealnie sprawdzają się
sałatki owocowe, lody, pyszne koktajle,
kompoty, musy,
owocowe musy, ciasta (ze śliwkami, szarlotka z jabłkami i cynamonem),
naleśniki na słodko z truskawkami i bitą śmietaną lub z wiśniami,
placuszki z czereśniami. Łączymy z wędlinami, serami, a nawet rybami. Soczyste
owoce to idealne dodatki do deserów na zimno, pysznie smakują w połączeniu z puszystym lub kruchym ciastem, zanurzone w delikatnym kremie czy zalane galaretką.
Potrawy mięsne z owocami
Owoce są również serwowane jako dodatek do dania głównego. Rybę kropi się cytryną,
kaczkę podaje się z jabłkiem, a
schab ze śliwką. Można przyrządzić
sos z żurawiny, który idealnie pasuje do wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz dziczyzny lub
salsę z mango i kiwi. Owoce to również idealny farsz do pierogów, pączków, pampuchów.
Alkohol z owocami
Alkohol również łączy się z owocami. Czysta wódka najlepiej smakuje z cytryną, tequilla z pomarańczą i cukrem albo cytryną i solą, a piwo grzane z pomarańczą. Można zrobić również
nalewkę wiśniową, śliwkową. Owocowe syropy dodaje się do drinków albo piwa.