Ciasta – desery na każdą okazję
Puszyste
serniki i słodkie
szarlotki uwielbiamy za ich tradycyjny smak. Nic nie pobije babcinego sernika lub szarlotki, której smak przypomina ten z rodzinnego domu.
Makowce i pierniki to ciasta, które królują na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, natomiast bez babek i
mazurków każda Wielkanoc byłaby niepełna.
Ciasta z kremem, ciasta z owocami, ciasta z galaretką - to one często zaspokajają naszą ochotę na coś słodkiego.
Ciasta czekoladowe, ciasta orzechowe, ciasta drożdżowe - po nie sięgamy, gdy marzy nam się prawdziwy smakołyk. Natomiast różnego rodzaju ciastka to idealny wybór, gdy chcemy zjeść coś delikatnego.
Ciasta to jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych deserów. Doskonale smakują w towarzystwie dobrej kawy, aromatycznej herbaty lub mleka. Świetnie komponują się z lodami i owocami.
Wachlarz przepisów na ich wykonanie jest tak szeroki, że każdy na pewno znajdzie swój typ. Bardzo słodkie, przełamane kwaskowatym akcentem, z gęstym kremem lub z gorzką czekoladą trafiają w gusta niejednego smakosza. Zachęcamy do zapoznania się z najlepszymi przepisami na ciasta!
Rodzaje wyrobu ciast
Popularne jest ciasto parzone, które otrzymuje się przez zaparzenie mąki pszennej z mieszaniną wody z tłuszczem. Świetnym przykładem takiego wypieku jest
karpatka.
Często też robi się ciasto kruche, które idealnie pasuje do takich wyrobów, jak
tarta, babka piaskowa lub
babka cytrynowa oraz
placek z kremem.
Coraz częściej używane jest też ciasto francuskie, które jest pieczone w wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest delikatne i lekkie. Najczęściej przyrządza się z niego
napoleonkę lub
tort.
Ciasta pozwalają rozkoszować się słodkością i delektować każdym kęsem. Istnieje tak wiele przepisów, że można przygotować je na każdą okazję. Świetnie smakują ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.
Dobrym dodatkiem są też lody lub owoce.
Ciasto z truskawkami lub
ciasto ze śliwkami idealnie schładzają ciało w letnie dni.
Makowiec i
piernik są nieodłącznymi elementami świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy.
Sernik świetnie komponuje się z owocami, jak brzoskwinie i rodzynki. Jabłka tworzą dobre połączenie z ciastem w postaci
szarlotki królewskiej lub
makowca japońskiego.
Miód dodaje słodkiego i aromatycznego smaku
snickersowi lub
doskonalcowi. Ciasto biszkoptowe jest delikatne i zachwyca w takich deserach, jak
katarzynka,
tęcza lub
kukułka. Krem waniliowy jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju
rolad i
ciast lodowych. Dżem owocowy dodaje słodkiego i przyjemnego smaku
rodzynkowcomi lub
wiśniowcowi.