Najlepsze ciasta: serniki, szarlotki, mazurki i inne. Smak i zapach domowego ciasta uatrakcyjnia rodzinne spotkania, osładza chwile spędzane z przyjaciółmi, wprowadza w dobry nastrój. Ciasto kruche, ciasto drożdżowe, ciasto biszkoptowe, ciasto francuskie, ciasto ptysiowe - rodzajów jest wiele - to właśnie one stanowią podstawę wyśmienitych słodkości! Umiejętność pieczenia pysznych ciast to prawdziwa sztuka - między innymi dlatego warto poznać sprawdzone przepisy na ciasta!

Puszyste serniki i słodkie szarlotki uwielbiamy za ich tradycyjny smak. Nic nie pobije babcinego sernika lub szarlotki, której smak przypomina ten z rodzinnego domu. Makowce i pierniki to ciasta, które królują na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, natomiast bez babek i mazurków każda Wielkanoc byłaby niepełna.

Ciasta z kremem, ciasta z owocami, ciasta z galaretką - to one często zaspokajają naszą ochotę na coś słodkiego. Ciasta czekoladowe, ciasta orzechowe, ciasta drożdżowe - po nie sięgamy, gdy marzy nam się prawdziwy smakołyk. Natomiast różnego rodzaju ciastka to idealny wybór, gdy chcemy zjeść coś delikatnego.

Ciasta to jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych deserów. Doskonale smakują w towarzystwie dobrej kawy, aromatycznej herbaty lub mleka. Świetnie komponują się z lodami i owocami. Wachlarz przepisów na ich wykonanie jest tak szeroki, że każdy na pewno znajdzie swój typ. Bardzo słodkie, przełamane kwaskowatym akcentem, z gęstym kremem lub z gorzką czekoladą trafiają w gusta niejednego smakosza. Zachęcamy do zapoznania się z najlepszymi przepisami na ciasta!

Zdjęcie: Fotolia
Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Bananowy chlebek, czyli pyszne i wilgotne ciasto bananowe, można przygotować w wersji całkowicie bezglutenowej oraz wegańskiej. Istnieje wiele wariantów przepisu na bananowiec bez mąki, natomiast w tych, które mąkę zawierają można ją zastąpić bezglutenową mieszanką lub np. mąką ryżową. Ciasto jest pyszne, puszyste i cudownie aromatyczne. Wyśmienicie smakuje polane rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej

Do przygotowania jaglanego placka używa się zarówno kaszy jaglanej, jak i mąki jaglanej. Ponieważ kasza bardzo dobrze się lepi, przygotowane z niej wypieki są wilgotne i sycące. Zastąpienie w przepisach jajek siemieniem lnianym lub nasionami chia, mleka krowiego roślinnym np. sojowym, a cukru stewią, uczynią z nich nie tylko bezglutenowe, ale również wegańskie i niskokaloryczne propozycje na super przysmaki. Wyśmienite ciastka jaglane z wiórkami kokosowymi, które po dodaniu obranego ze skórki migdału i zawinięciu ich w małą kuleczkę łudząco przypominają w smaku rafaello, to cudowny pomysł na deser lub drugie śniadanie.

Ciasto kakaowe

Ciasto kakaowe

Piekąc czekoladowe ciasto warto pamiętać, że dodatek wiśni równoważy jego słodki smak. Wiśnie mogą być świeże lub mrożone. Świetnie w tej roli sprawdzają się również wiśniowe konfitury i dżemy. Do babki ucieranej, oprócz kakao można dodać startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub kilka łyżek nutelli.

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane

W przypadku ciast ucieranych bardzo ważne jest, aby wszystkie wykorzystywane do ich przygotowania składniki miały temperaturę pokojową. W czasie pieczenia warto bezwzględnie przestrzegać maksymalnej temperatury jaką jest 160 stopni Celsjusza. Gdy temperatura będzie za wysoka wierzch ciasta się spiecze a środek pozostanie surowy. Ucierane ciasto można wzbogacić owocami. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się truskawki, jagody oraz jabłka.

Ciasto piaskowe

Ciasto piaskowe

Jedne z najprostszych i szybkich w wykonaniu ciast biszkoptowo-tłuszczowych to babki piaskowe. Strukturą przypominają nieco kruche ciasta, jednak są od nich mniej sypkie i bardziej wilgotne. Ich kluczowym składnikiem jest mąka ziemniaczana. To ona nadaje tę przyjemną i delikatną konsystencję.

Ciasto piaskowe w wersji podstawowej przygotowuje się z mąki pszennej i ziemniaczanej (w proporcji 1:1), oleju, masła lub margaryny, cukru, jajek oraz aromatów. Istnieją dwa sposoby przygotowania ucieranego ciasta piaskowego: na zimno i na ciepło.

Sposób na zimno polega na oddzieleniu białek od żółtek. Białka ubija się na sztywną pianę, do której stopniowo (cały czas delikatnie mieszając) dodaje się żółtka (po jednym) oraz na końcu cukier z pozostałymi składnikami (aromatami, owocami). W tym sposobie można odwrócić kolejność dodawania białek do żółtek, ucierając najpierw żółtka z cukrem i delikatnie dodając białkową pianę.

Sposób na ciepło: całe jaja wbija się do miski i ubija, dodając powoli cukier. Miskę z masą jajeczną stawia się na garnku z gorącą wodą (garnek musi mieć mniejszą średnicę niż miska). Cukier rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Do ostudzonej masy jajecznej dodaje się mąkę i pozostałe składniki.

Ciasto dwukolorowe

Ciasto dwukolorowe

Ciasto zebra, czyli dwukolorowy, śmietankowo-czekoladowy placek, jest szczególnie lubiane przez dzieci. Jego przygotowanie jest proste, a efekt bardzo dekoracyjny. Motyw zebry uzyskuje się wlewając do ciasta białego, ciasto wymieszane z kakao (gęstsze od „jasnej bazy)” promieniście tworząc cienkie okręgi. Wykonanie wzorów w marmurkowej babce z czekoladą polega na wsypaniu do masy przed pieczeniem czekoladowych wiórków.

Ciasto z ricottą

Ciasto z ricottą

Ricotta w ciastach może pełnić funkcję: nadzienia, dekoracji lub dodatku do masy. Wystarczy zmiksować serek z mlekiem, cukrem waniliowym i cynamonem, by powstał pyszny krem. Ciasto migdałowe z serem ricotta, można wykonać w sposób tradycyjny oraz w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę większą ilością płatków migdałowych. Pyszną słodką kompozycją jest ser ricotta w wypiekach z ciastem francuskim, np. w formie kopert ze śliwką i cynamonem.

Ciasto z bezą

Ciasto z bezą

Ciasto z bezą na wierzchu lub w środku najlepiej komponuje się z owocami. Idealna beza jest krucha na zewnątrz i ciągnąca w środku. Wystarczy ubić białka (trzepaczką lub mikserem) z cukrem, dodać odrobinę octu i skrobi. Lepiej wsypać więcej cukru niż mniej. Warto kierować się zasadą: 1 białko – ¼ szklanki (około 50 g) cukru. Do wypieku bezy używa się cukru drobnego lub cukru pudru. Pianę należy ubijać w szklanym lub metalowym naczyniu. Na ściankach plastikowych misek osadza się tłuszcz, który utrudnia właściwe ubicie białek. W białkach nie może być śladu żółtek – ponieważ jest to również tłuszcz. Piana powinna być sztywna, ale jednocześnie plastyczna. Idealna konsystencja to ta, gdy po wylaniu na blaszkę nie trzyma się sztywno, ale delikatnie rozlewa na boki. Pojawiające się w pierwszych 10 minutach pieczenia pęknięcia na bezie są gwarancją sukcesu. Bezą można pokryć całą powierzchnię ciasta lub uformować na nim pojedyncze małe grudki.

Ciasta z białek

Ciasta z białek

Kluczem do udanego ciasta z białek, np. keksu jest ubita na sztywno piana z białek, którą bardzo delikatnie i stopniowo łączy się z pozostałymi składnikami. Najlepiej nie używać w tym celu miksera tylko drewnianej łyżki. Białkowiec z bakaliami to delikatna wersja dobrze znanego, pysznego keksa. Bakalie, przed połączeniem z białkami, warto dokładnie oprószyć mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadną na dno białkowego ciasta.

Znaleźliśmy 25475 przepisów w kategorii Ciasta

Ciasto trzy kolory

Ciasto trzy kolory

gosia56 gosia56
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasek na soku

Ananasek na soku

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik z gwiazdką

Piernik z gwiazdką

lalunia lalunia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zakręcone ciasto

Zakręcone ciasto

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: