Ciasta – desery na każdą okazję

Puszyste serniki i słodkie szarlotki uwielbiamy za ich tradycyjny smak. Nic nie pobije babcinego sernika lub szarlotki, której smak przypomina ten z rodzinnego domu. Makowce i pierniki to ciasta, które królują na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, natomiast bez babek i mazurków każda Wielkanoc byłaby niepełna.

Ciasta z kremem, ciasta z owocami, ciasta z galaretką - to one często zaspokajają naszą ochotę na coś słodkiego. Ciasta czekoladowe, ciasta orzechowe, ciasta drożdżowe - po nie sięgamy, gdy marzy nam się prawdziwy smakołyk. Natomiast różnego rodzaju ciastka to idealny wybór, gdy chcemy zjeść coś delikatnego.

Ciasta to jeden z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych deserów. Doskonale smakują w towarzystwie dobrej kawy, aromatycznej herbaty lub mleka. Świetnie komponują się z lodami i owocami. Wachlarz przepisów na ich wykonanie jest tak szeroki, że każdy na pewno znajdzie swój typ. Bardzo słodkie, przełamane kwaskowatym akcentem, z gęstym kremem lub z gorzką czekoladą trafiają w gusta niejednego smakosza. Zachęcamy do zapoznania się z najlepszymi przepisami na ciasta!

Rodzaje wyrobu ciast

Popularne jest ciasto parzone, które otrzymuje się przez zaparzenie mąki pszennej z mieszaniną wody z tłuszczem. Świetnym przykładem takiego wypieku jest karpatka. Często też robi się ciasto kruche, które idealnie pasuje do takich wyrobów, jak tarta, babka piaskowa lub babka cytrynowa oraz placek z kremem. Coraz częściej używane jest też ciasto francuskie, które jest pieczone w wysokiej temperaturze, dzięki czemu jest delikatne i lekkie. Najczęściej przyrządza się z niego napoleonkę lub tort.

Ciasta pozwalają rozkoszować się słodkością i delektować każdym kęsem. Istnieje tak wiele przepisów, że można przygotować je na każdą okazję. Świetnie smakują ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą. Dobrym dodatkiem są też lody lub owoce. Ciasto z truskawkami lub ciasto ze śliwkami idealnie schładzają ciało w letnie dni. Makowiec i piernik są nieodłącznymi elementami świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Sernik świetnie komponuje się z owocami, jak brzoskwinie i rodzynki. Jabłka tworzą dobre połączenie z ciastem w postaci szarlotki królewskiej lub makowca japońskiego. Miód dodaje słodkiego i aromatycznego smaku snickersowi lub doskonalcowi. Ciasto biszkoptowe jest delikatne i zachwyca w takich deserach, jak katarzynka, tęcza lub kukułka. Krem waniliowy jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju rolad i ciast lodowych. Dżem owocowy dodaje słodkiego i przyjemnego smaku rodzynkowcomi lub wiśniowcowi.

Zdjęcie: Fotolia
Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe składa się z mąki, jajek, tłuszczu, cukru, mleka i drożdży. Najlepiej wyrabia się je ręcznie. Można je piec samo, posypane kruszonką lub też z dodatkami, takimi jak powidła, owoce czy masa serowa. Ciasta drożdżowe mają wilgotną konsystencję i wyśmienity zapach. Świetnie smakują ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą. Z ciasta drożdżowego najczęściej wyrabiana jest chałka, drożdżówka i rogaliki drożdżowe. Ciasto te najlepiej smakuje z owocami, np. jagodami lub truskawkami.

Ciasto dwukolorowe

Ciasto dwukolorowe

Ciasto zebra, czyli dwukolorowy, śmietankowo-czekoladowy placek, jest szczególnie lubiane przez dzieci. Jego przygotowanie jest proste, a efekt bardzo dekoracyjny. Motyw zebry uzyskuje się wlewając do ciasta białego, ciasto wymieszane z kakao (gęstsze od „jasnej bazy)” promieniście tworząc cienkie okręgi. Wykonanie wzorów w marmurkowej babce z czekoladą polega na wsypaniu do masy przed pieczeniem czekoladowych wiórków.

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane

W przypadku ciast ucieranych bardzo ważne jest, aby wszystkie wykorzystywane do ich przygotowania składniki miały temperaturę pokojową. W czasie pieczenia warto bezwzględnie przestrzegać maksymalnej temperatury jaką jest 160 stopni Celsjusza. Gdy temperatura będzie za wysoka wierzch ciasta się spiecze a środek pozostanie surowy. Ucierane ciasto można wzbogacić owocami. Najlepiej w tym przypadku sprawdzają się truskawki, jagody oraz jabłka.

Ciasto piaskowe

Ciasto piaskowe

Jedne z najprostszych i szybkich w wykonaniu ciast biszkoptowo-tłuszczowych to babki piaskowe. Strukturą przypominają nieco kruche ciasta, jednak są od nich mniej sypkie i bardziej wilgotne. Ich kluczowym składnikiem jest mąka ziemniaczana. To ona nadaje tę przyjemną i delikatną konsystencję.

Ciasto piaskowe w wersji podstawowej przygotowuje się z mąki pszennej i ziemniaczanej (w proporcji 1:1), oleju, masła lub margaryny, cukru, jajek oraz aromatów. Istnieją dwa sposoby przygotowania ucieranego ciasta piaskowego: na zimno i na ciepło.

Sposób na zimno polega na oddzieleniu białek od żółtek. Białka ubija się na sztywną pianę, do której stopniowo (cały czas delikatnie mieszając) dodaje się żółtka (po jednym) oraz na końcu cukier z pozostałymi składnikami (aromatami, owocami). W tym sposobie można odwrócić kolejność dodawania białek do żółtek, ucierając najpierw żółtka z cukrem i delikatnie dodając białkową pianę.

Sposób na ciepło: całe jaja wbija się do miski i ubija, dodając powoli cukier. Miskę z masą jajeczną stawia się na garnku z gorącą wodą (garnek musi mieć mniejszą średnicę niż miska). Cukier rozpuszcza się pod wpływem wysokiej temperatury. Do ostudzonej masy jajecznej dodaje się mąkę i pozostałe składniki.

Ciasto z ricottą

Ciasto z ricottą

Ricotta w ciastach może pełnić funkcję: nadzienia, dekoracji lub dodatku do masy. Wystarczy zmiksować serek z mlekiem, cukrem waniliowym i cynamonem, by powstał pyszny krem. Ciasto migdałowe z serem ricotta, można wykonać w sposób tradycyjny oraz w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę większą ilością płatków migdałowych. Pyszną słodką kompozycją jest ser ricotta w wypiekach z ciastem francuskim, np. w formie kopert ze śliwką i cynamonem.

Ciasta z białek

Ciasta z białek

Kluczem do udanego ciasta z białek, np. keksu jest ubita na sztywno piana z białek, którą bardzo delikatnie i stopniowo łączy się z pozostałymi składnikami. Najlepiej nie używać w tym celu miksera tylko drewnianej łyżki. Białkowiec z bakaliami to delikatna wersja dobrze znanego, pysznego keksa. Bakalie, przed połączeniem z białkami, warto dokładnie oprószyć mąką ziemniaczaną, dzięki temu nie opadną na dno białkowego ciasta.

Ciasta marchewkowe

Ciasta marchewkowe

Ciasta marchewkowe, początkowo popularne w Wielkiej Brytanii i USA, mają coraz więcej zwolenników również w Polsce. Są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebne do nich składniki to: marchew, mąka, jajka i olej roślinny. Ciasto marchewkowe ma wilgotną konsystencję i wyborny smak. Świetnie smakują ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą. Deser warto urozmaicić orzechami włoskimi i ananasem z puszki. Dobrze jest też zrobić polewkę ze słonego serka i nałożyć ją na wierzch ciasta.

Keks

Keks

Keks to pyszne i bardzo dekoracyjne ciasto, znane od czasów starożytnych. Nasycony jest bakaliami i otulony pysznym, ucieranym biszkoptowym ciastem lub białkowym puchem. To przysmak zarówno wielkanocny, jak i wigilijny. Ponieważ jego wykonanie jest bardzo proste, pojawia się jako ciasto świąteczne niemal na każdym stole. Doskonale smakuje na świeżo. Równie pyszny jest również po kilku dniach, a nawet tygodniach po upieczeniu. Jego najważniejszym składnikiem są rodzynki. Ciasto na keks można przyrządzić w wersji bezglutenowej czy wegańskiej. Wystarczy tylko w odpowiedni sposób zastąpić niektóre składniki. Keks powinien mieć podłużny, prostokątny kształt – dlatego najlepiej piec go w keksówce.

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka tradycyjna, na bazie jabłek, smakuje najlepiej po nadaniu ciastu korzennego aromatu. Dodaje się do niej rodzynki, cynamon, goździki, przyprawę do piernika, wanilię, brązowy cukier. Można także przygotować szarlotkę z kruszonką, szarlotkę sypaną (nie wymaga pieczenia), szarlotkę z budyniem, pianką bądź bezą albo szarlotkę na kruchym cieście. Wspaniale smakuje także ciasto w wersji bezglutenowej oraz szarlotka z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, polana gorącym sosem toffi.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Tradycyjne ciasto czekoladowe to mocno kakaowy deser. Placek przygotowuje się z mąki pszennej, jajek, cukru, kakao, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, mleka, oleju i szczypty soli. Do zmiksowanych składników wlewa się wrzącą wodę i masę przedkłada się do wysmarowanej margaryną blachy do pieczenia. Ciasto powinno być rzadkie. Po upieczeniu placek można przełożyć wiśniami, konfiturą, musem czekoladowym lub kremem. Ciasto polewa się roztopioną czekoladą lub posypuje cukrem pudrem.

Ciasta bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia są idealne w sezonie letnim i wiosennym – chłodzą organizm i są pyszne. Są lekkim deserem, który nie wymaga piekarnika. Mają aksamitną konsystencję i wyborny smak. Świetnie smakują ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą. Deser warto urozmaicić też lodami lub owocami. Najbardziej znane ciasta bez pieczenia to bananowiec oraz tiramisu. Dobrym pomysłem jest też ciasto rafaello. Na świąteczny stół wspaniale pasuje również wielkanocna pascha waniliowa z dodatkiem kremu czekoladowego.

Torty

Torty

Te bogato zdobione, wielowarstwowe pyszne ciasta z kremem, goszczą na polskich stołach za sprawą królowej Bony. Tajemnica smaku domowych tortów tkwi w aksamitnej masie i puszystym biszkopcie. Pyszne kremowe ciasta to nieodłączny element rodzinnych uroczystości. Nie mogłyby się bez nich obejść urodziny, wesela ani rocznice. Najlepsze torty to torty marcepanowe, czekoladowe, śmietankowe, ajerkoniakowe, owocowe i chałwowe.

Ciasto kakaowe

Ciasto kakaowe

Piekąc czekoladowe ciasto warto pamiętać, że dodatek wiśni równoważy jego słodki smak. Wiśnie mogą być świeże lub mrożone. Świetnie w tej roli sprawdzają się również wiśniowe konfitury i dżemy. Do babki ucieranej, oprócz kakao można dodać startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub kilka łyżek nutelli.

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Bananowy chlebek, czyli pyszne i wilgotne ciasto bananowe, można przygotować w wersji całkowicie bezglutenowej oraz wegańskiej. Istnieje wiele wariantów przepisu na bananowiec bez mąki, natomiast w tych, które mąkę zawierają można ją zastąpić bezglutenową mieszanką lub np. mąką ryżową. Ciasto jest pyszne, puszyste i cudownie aromatyczne. Wyśmienicie smakuje polane rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Serniki

Serniki

Serniki są ciastami deserowymi, których głównym składnikiem jest serek homogenizowany lub mielony twaróg. Oprócz składników mlecznych, do ich przygotowania potrzeba jajek, cukru, masła, mąki pszennej, budyniu (lub kaszy manny), soli, proszku do pieczenia, cukru waniliowego. Najczęściej masa serowa na sernik wykładana jest na spód upieczony z ciasta kruchego lub półkruchego. Ciasto dekoruje się kruszonką, bezą, lukrem, polewą czekoladową lub frużeliną. Do serników można dodawać również rodzynki, pomarańcze, migdały bądź wiórki kokosowe.

Masy

Masy

Kremy do tortów przyrządza się zazwyczaj łącząc masło, mleko, cukier, masło i niekiedy jaja. Można też dodać kakao, czekoladę, bakalie lub orzechy. Najczęściej składniki należy zagotować, pozostawić do ostygnięcia i zmiksować na gładko. Do przełożenia tortu lub biszkoptu warto wykorzystać masę truskawkową lub przygotowaną z dodatkiem chałwy bądź kawy. Ciasta dekoruje się także kremem kokosowym bądź grysikowym, zrobionym m.in. z kaszy manny.

Ciasto z bezą

Ciasto z bezą

Ciasto z bezą na wierzchu lub w środku najlepiej komponuje się z owocami. Idealna beza jest krucha na zewnątrz i ciągnąca w środku. Wystarczy ubić białka (trzepaczką lub mikserem) z cukrem, dodać odrobinę octu i skrobi. Lepiej wsypać więcej cukru niż mniej. Warto kierować się zasadą: 1 białko – ¼ szklanki (około 50 g) cukru. Do wypieku bezy używa się cukru drobnego lub cukru pudru. Pianę należy ubijać w szklanym lub metalowym naczyniu. Na ściankach plastikowych misek osadza się tłuszcz, który utrudnia właściwe ubicie białek. W białkach nie może być śladu żółtek – ponieważ jest to również tłuszcz. Piana powinna być sztywna, ale jednocześnie plastyczna. Idealna konsystencja to ta, gdy po wylaniu na blaszkę nie trzyma się sztywno, ale delikatnie rozlewa na boki. Pojawiające się w pierwszych 10 minutach pieczenia pęknięcia na bezie są gwarancją sukcesu. Bezą można pokryć całą powierzchnię ciasta lub uformować na nim pojedyncze małe grudki.

Ciasto z kaszy jaglanej

Ciasto z kaszy jaglanej

Do przygotowania jaglanego placka używa się zarówno kaszy jaglanej, jak i mąki jaglanej. Ponieważ kasza bardzo dobrze się lepi, przygotowane z niej wypieki są wilgotne i sycące. Zastąpienie w przepisach jajek siemieniem lnianym lub nasionami chia, mleka krowiego roślinnym np. sojowym, a cukru stewią, uczynią z nich nie tylko bezglutenowe, ale również wegańskie i niskokaloryczne propozycje na super przysmaki. Wyśmienite ciastka jaglane z wiórkami kokosowymi, które po dodaniu obranego ze skórki migdału i zawinięciu ich w małą kuleczkę łudząco przypominają w smaku rafaello, to cudowny pomysł na deser lub drugie śniadanie.

Biszkopty

Biszkopty

Tradycyjne składniki na biszkopty to: jajka, cukier, mąka pszenna lub ziemniaczana (albo obie zmieszane). Ciasto biszkoptowe najczęściej używane jest do produkcji tortów oraz różnego rodzaju ciast, rolad oraz babeczek. Małe, chrupiące biszkopty doskonale sprawdzają się do deserów, takich jak tiramisu lub ciasta na zimno, a także jako element dekoracyjny.

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest popularnym wyrobem kuchni francuskiej. Jest mało kaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ma delikatną konsystencję, jest suche i puste w środku. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub lukru. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Przyrządza się z niego takie desery, jak karpatki, eklerki, ptysie lub pączki wiedeńskie. Ciasto parzone świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Znaleźliśmy 30827 przepisów w kategorii Ciasta

Truskawkowa pianka

Truskawkowa pianka

iziona iziona
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: