Szukasz przepisu na wielkanocną babkę, pasztet, żurek albo ćwikłę z chrzanem? Dowiedz się jak przyrządzić białą kiełbasę na Wielkanoc, jak zrobić swojski zakwas na żurek i czym nafaszerować jajka. Wybieraj spośród tysięcy sprawdzonych przepisów wielkanocnych!
Święta wielkanocne to dni obchodzone szczególnie uroczyście. Czas ten zazwyczaj spędzamy w gronie rodziny i dobrych znajomych, często na wspólnym biesiadowaniu. Warto pamiętać, jakie potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole: zarówno podczas wielkanocnego śniadania jak i na czas obiadu.
Wśród wielkanocnych przystawek największą popularnością cieszą się oczywiście faszerowane jajka, zwłaszcza jajka faszerowane pieczarkami. Nie można zapomnieć również o dodatkach, takich jak ćwikła z chrzanem, sałatki czy domowy majonez.
Na Wielkanoc warto pokusić się o przyrządzenie domowej wędliny – schab ze śliwką to tylko jedna z mięsnych propozycji, obok wybornych pasztetów, białej kiełbasy czy pieczonej szynki.
Zdecydowanym królem wielkanocnego stołu jest żurek przygotowany na zakwasie z mąki żytniej, czasem utożsamiany z barszczem białym (ten jednak przygotowujemy na zakwasie pszennym).
Po sutym obiedzie przychodzi czas na słynne wielkanocne ciasta: babkę piaskową, bogato zdobione mazurki, serniki, a zwłaszcza paschę.
Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na wielkanocne dania i desery. Z ich pomocą z pewnością stworzysz smaczne menu na Wielkanoc!
Święta wielkanocne to dni obchodzone szczególnie uroczyście. Czas ten zazwyczaj spędzamy w gronie rodziny i dobrych znajomych, często na wspólnym biesiadowaniu. Warto pamiętać, jakie potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole: zarówno podczas wielkanocnego śniadania jak i na czas obiadu.
Wśród wielkanocnych przystawek największą popularnością cieszą się oczywiście faszerowane jajka, zwłaszcza jajka faszerowane pieczarkami. Nie można zapomnieć również o dodatkach, takich jak ćwikła z chrzanem, sałatki czy domowy majonez.
Na Wielkanoc warto pokusić się o przyrządzenie domowej wędliny – schab ze śliwką to tylko jedna z mięsnych propozycji, obok wybornych pasztetów, białej kiełbasy czy pieczonej szynki.
Zdecydowanym królem wielkanocnego stołu jest żurek przygotowany na zakwasie z mąki żytniej, czasem utożsamiany z barszczem białym (ten jednak przygotowujemy na zakwasie pszennym).
Po sutym obiedzie przychodzi czas na słynne wielkanocne ciasta: babkę piaskową, bogato zdobione mazurki, serniki, a zwłaszcza paschę.
Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na wielkanocne dania i desery. Z ich pomocą z pewnością stworzysz smaczne menu na Wielkanoc!
Zupy na Wielkanoc
Dania na Wielkanoc
Wędliny na Wielkanoc
Sosy na Wielkanoc
Przystawki na Wielkanoc
Sałatki na Wielkanoc
Ciasta na Wielkanoc
Sortuj wg: