Czerwone buraki, zielona sałata i biały kalafior. Warzywa potrafią tworzyć na naszym talerzu istną symfonię smaków i barw. Letnie sałatki skąpane w soku z cytryny lub zimowe sałaty ukryte pod warstwą majonezu, dostarczają nam cennych wartości odżywczych przez cały rok. Z tych wartościowych składników powstają klasyczne dodatki do potraw, takie jak warzywa na parze, smażone albo polane sosem. Zaskakują nas pesto z rukoli albo muffiny z papryką.

Warzywa dodaje się do większości zup, dzięki czemu zyskują swój niezwykły smak i aromat. Faszeruje się nimi mięsa, dodaje do kotletów, a nawet tworzy z nich sosy. Często sięgamy po warzywa, nie zdając sobie z tego sprawy. Wyobrażacie sobie gołąbki albo sajgonki bez warzyw? Każdy kraj posiada w swoim dorobku kulinarnym dania z warzyw. Ich różnorodność sprawia, że nie potrafią się znudzić.


Warzywa i owoce należą do najzdrowszej grupy produktów spożywczych. Jedzenie warzyw zaleca się w szczególności osobom odchudzającym się, chorym na cukrzycę, kobietom w ciąży oraz dzieciom. W polskiej kuchni najczęściej wykorzystuje się: ziemniaki, pomidory, ogórki, kapustę, buraki oraz cebulę. Warzywa, które można jeść na surowo to np. papryka, marchewka, kalarepa, rzodkiewka, papryka. Z produktów roślinnych przygotowuje się dodatki do dań głównych, sałatki, sosy, przetwory, przekąski, zupy i potrawy wegetariańskie. Warzywa można gotować, piec, grillować, dusić, smażyć lub marynować np. w occie. Mrożone warzywa wykorzystuje się np. do dań z ryżem i kurczakiem oraz zup. Rośliny strączkowe np. soja, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, groszek zielony są bogatym źródłem białka roślinnego. Z warzyw liściastych jak: brukselka, sałata, szpinak, rukola można przygotować smaczne i zdrowe sałatki np. z sosem czosnkowym, winegret lub ziołowym. Pieczone warzywa w piekarniku to dobry dodatek do obiadu np. bataty, czyli słodkie ziemniaki, można podać w postaci frytek.


Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe to wszystkie rośliny, z których jadalną częścią jest korzeń, np. marchewka, pietruszka, seler oraz burak ćwikłowy. Na nich najczęściej gotuje się warzywne wywary do zupy, robi się surówki, sałatki lub dodatki do dań na ciepło lub zimno.

Pieczone i suszone warzywa

Suszone warzywa, czyli tak zwana włoszczyzna, najczęściej wykorzystywane są do zup, sosów lub duszonego mięsa. Przyprawa powstaje z naturalnie wysuszonych warzyw, bez dodatku soli. Gotowe susze warzywne można dostać np. z cebuli, papryki, marchewki, pietruszki, pora oraz selera. Z warzyw można zrobić domowe chipsy z piekarnika. Przekąski robi się np. z ziemniaków, batatów, marchewki, ogórków, buraków lub pietruszki. Bardzo cienko pokrojone plastry warzyw piecze się w piekarniku.

Obiad z warzywami

Warzywa najczęściej podaje się do obiadu na ciepło np. marchewka z groszkiem, buraki na ciepło lub na zimno np. sałatki, surówki. Bakłażana, cukinię oraz paprykę można upiec na grillu i podać z grillowanym mięsem np. karkówką lub kurczakiem. Brokuły lub kalafiora po ugotowaniu zalewa się zasmażką z bułki tartej i masła lub sosem czosnkowym. Kukurydza, oliwki i szpinak to dobry dodatek do domowej pizzy i zapiekanek. Warzywa doskonale komponują się z mięsem, rybami, ryżem oraz makaronem. Z warzyw można także robić farsz np. do kurczaka, kaczki, pierogów, pasztetów, naleśników, gołąbków lub krokietów. Warzywa z patelni grillowej najlepiej doprawiać czosnkiem, solą, pieprzem oraz aromatycznymi ziołami jak: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn lub zioła prowansalskie.

Endywia

Endywia

Endywia jest niskokalorycznym warzywem, którego liście są cennym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C i składników mineralnych (m.in. potas, wapń, magnez). Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowywania smacznych sałatek. Wykwintną i lekką potrawę przygotuje się z endywii połączonej z serem pleśniowym z dodatkiem cząstek pomarańczy, winogrona i orzechów włoskich. Smak sałatki podkreśli sos winegret. Ponadto endywię nierzadko zestawia się z zielonym ogórkiem, pomidorem, rzodkiewką i cebulą.

Bakłażan

Bakłażan

Bakłażan to fioletowe, podłużne warzywo ze świecącą skórką. Roślina jest popularnym produktem spożywczym w kuchni armeńskiej. Bakłażany można piec, gotować, smażyć, grillować i marynować. Warzywo doskonale komponuje się z oliwą, przyprawami oraz świeżymi ziołami. Faszerowane bakłażany sprawdzą się na obiad. Roślinę należy przekroić na pół (wzdłuż), wydrążyć nasiona, a następnie wypełnić mielonym mięsem. Całość soli się, przyprawia i zapieka.

Sałata masłowa

Sałata masłowa

Sałata masłowa podobnie jak inne rodzaje sałat jest rośliną, którą należy przechowywać w ciemnych i chłodnych warunkach. Wkładając ją do lodówki warto rozdzielić każdy listek, dokładnie go opłukać wodą, osuszyć i włożyć do pojemnika. Tego typu roślin nie należy zamykać w foliowych workach, ponieważ szybko wtedy więdną i tracą jędrność. Sałata masłowa jest w smaku wyjątkowo delikatna, a bardzo dojrzałe okazy o skórzastych liściach bywają nieco gorzkawe. Wykorzystywana jest w sałatkach z dodatkiem jogurtu, śmietany, ziołowych dressingów. Wyśmienicie sprawdza się również w towarzystwie grzanek oraz świeżego ogórka, pomidora i tuńczyka.

Sałata karbowana

Sałata karbowana

Sałata karbowana to z pewnością jedna z najbardziej dekoracyjnych odmian sałat. Jej postrzępione na końcach liście często wykorzystywane są jako ozdoba dań. Może być zielona lub ciemno bordowa. Doskonale smakuje w sałatce z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi, serem feta i oliwkami.

Szparagi

Szparagi

Szparagi zielone są delikatniejsze niż białe szparagi, które są trochę grubsze i bardziej łykowate. Przyrządzaną z nich zupę szparagową lub krem ze szparagów robi się z warzyw gotowanych w osolonym wrzątku na stojąco. Do wody można dodać odrobinę soku z cytryny. Gotowanie szparagów powinno trwać jedynie kilka minut, aby łodygi nie były zbyt miękkie. Cenione są również tarta ze szparagami, makaron ze szparagami, szparagi zapiekane z szynką i serem, a także szparagi z grilla.

Brokuł

Brokuł

Brokuły przyrządza się w postaci zup, gotuje lub piecze np. pod beszamelem lub z dodatkiem innych warzyw: cukinii, papryki oraz cebuli. Brokuły serwuje się z sosami, polane masłem lub z podsmażoną bułką tartą. Przykładem dania obiadowego jest kurczak z brokułami w sosie śmietanowym. Warzywo pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i nieco słodszych. Stanowi doskonałą bazę do sałatek z truskawkami lub z granatem.

Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest rośliną strączkową, która największą popularność ma w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu. Roślina smakiem przypomina groch. Roztarta i wymieszana z oliwą tworzy pastę na chleb. Ciecierzyca z sezamem i pastą tahini to popularny hummus. Ze zmielonego warzywa robi się też falafel – wegański kotlet popularny w krajach arabskich. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka i minerałów, np. potasu i wapnia. Warzywo zapobiega podwyższeniu cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa gotowana i podawana z bułką tartą jest szybkim w przygotowaniu dodatkiem do dań obiadowych. Warto polecić też zupę z fasolki szparagowej przyrządzaną na skrzydełkach z kurczaka i włoszczyźnie. Najlepiej dodać do niej ziemniaki i przyprawić m.in. lubczykiem. Równie smaczna jest sałatka z fasolki szparagowej, majonezem, szczypiorkiem i marynowanymi pieczarkami. Na zimę warzywo warto ugotować w zalewie z cukru, soli i wody - to tzw. fasolka w słoikach.

Jarmuż

Jarmuż

Sałatkę z jarmużem, żurawiną i pestkami słonecznika można podać jako dodatek do dania lub przystawkę, np. z grzankami czosnkowymi. Do zielonego warzywa idealnie pasują też awokado i truskawki. Sałatka z chipsami z jarmużu to kolejna odmiana pysznej i zdrowej potrawy. Przykładem bardziej sycącego dania z wykorzystaniem warzywa jest zupa gotowana m.in. z cebulą, jabłkiem. Makarony lub kanapki można podać z pesto z jarmużu, do którego dodaje się czosnek, migdały i parmezan.

Dynia

Dynia

Dynia jest niskokaloryczna i łagodna w smaku, świetnie nadaje się zarówno jako danie główne, jak i składnik sosów do makaronów i kasz, puree oraz zup. Z dyni można przyrządzić potrawy wegańskie, słodkie wypieki, takie jak ciasta dyniowe i muffinki, placki, naleśniki. Bardzo cenione są przetwory z dyni, np. w zalewie octowej. Idealnie pasują do niej ser feta, świeżo mielony pieprz, rozmaryn i słodka papryka wędzona.

Cukinia

Cukinia

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Można ją jeść na surowo, smażyć oraz przyrządzać pyszne dania z cukinii. Świetną potrawą są placki z cukinii jako dodatek do dań głównych. Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami wygląda przepięknie, więc może być dobrym pomysłem na ugoszczenie znajomych, natomiast zupa z cukinii i czosnkiem jest bardzo sycąca i pożywna. Warzywo jest bogate w potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, dzięki czemu potrawy z cukinii są ważnym elementem diety.

Polecane przepisy do kategorii Warzywa

Znaleźliśmy 29161 przepisów w kategorii Warzywa

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Agata88 Agata88

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: