Domowy ser smażony

Dodatki, Sery « poprzedni | następny »
aliss06

Mistrz Kuchni
Przepisy: 155
zdjęcia: 1 z 3
Domowy ser smażony
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Ser idealny na kanapki -na śniadanie, podwieczorek, kolację czy na wynos do pracy bądź szkoły.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Domowy ser smażony - SKŁADNIKI:

  • 1 kg białego sera
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • spotyka się z kminkiem, jednak można użyć również innych przypraw np. czosnku, szczypiorku czy papryki )

Domowy ser smażony - PRZYGOTOWANIE:

Ser przełóż najlepiej do metalowej miseczki, delikatnie rozkrusz w palcach i posyp sodą. Delikatnie zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub do momentu uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji. Na patelni rozpuść masło, dodaj ser i podsmażaj aż stanie się całkiem płynny, następnie dodaj żółtko i dopraw solą oraz pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowy ser smażony (strona 1 z 1)  
pacpaw

pacpaw

2013-03-15 20:55
uwielbiam smażony ser ale do tej pory jadłem tylko ten kupny. Muszę w końcu zabrać się za własny. A ten przepis posłuży mi za drogowskaz
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka

2013-03-16 11:41
Robię podobny ser, aczkolwiek nie tak "książkowo". Kilkudniowy ser biały (swojski) odstawiam na 2-3 dni w ciepłe miejsce (zimą w okolicy grzejnika) aż zacznie lekko "cuchnąć''. Rozgrzewam trochę tłuszczu na patelni (różnie - czasami masło, margarynę lub olej), wrzucam ser, smażę często mieszając, aż grudki się rozpuszczą. Pod koniec dodaję jajo (1 lub więcej, w zależności od ilości sera), czasami doprawiam kurkumą, solą, pieprzem. Uwielbiam jeszcze gorący serek :) Do ciepłego można dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek. Jeśli coś zostanie, to przekładam do miseczki i po ostygnięciu wkładam do lodówki. Zazwyczaj taki serek łatwo się rozsmarowuje na pieczywie i smakuje wybornie (:
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina

2013-03-16 14:16
Sarenka napisał(a):

Robię podobny ser, aczkolwiek nie tak "książkowo". Kilkudniowy ser biały (swojski) odstawiam na 2-3 dni w ciepłe miejsce (zimą w okolicy grzejnika) aż zacznie lekko "cuchnąć''. Rozgrzewam trochę tłuszczu na patelni (różnie - czasami masło, margarynę lub olej), wrzucam ser, smażę często mieszając, aż grudki się rozpuszczą. Pod koniec dodaję jajo (1 lub więcej, w zależności od ilości sera), czasami doprawiam kurkumą, solą, pieprzem. Uwielbiam jeszcze gorący serek :) Do ciepłego można dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek czy szczypiorek. Jeśli coś zostanie, to przekładam do miseczki i po ostygnięciu wkładam do lodówki. Zazwyczaj taki serek łatwo się rozsmarowuje na pieczywie i smakuje wybornie (:

Ja również robię od wielu lat podobnie jak Ty, tyle ze w wersji light, bo nie dodaję żółtka. Masz rację, że jeszcze ciepły jest cudowny :)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2013-03-15 21:13
oooo, teraz mam zdjęcie, i widzę,że ser siedział chyba w jakiejś foremce :D
Skomentuj
Oceń:
0
aliss06

aliss06

2013-03-16 22:54
Netka napisał(a):

oooo, teraz mam zdjęcie, i widzę,że ser siedział chyba w jakiejś foremce :D


Tak :) ser, jeszcze ciepły, przełożyłam do miseczki. Zastygając, przybrał jej kształt i swobodnie dał się kroić :)
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina

2013-03-15 21:55
Należy zaznaczyć, że ser powinien być wiejski, bez dodatków konserwujących.
Skomentuj
Oceń:
0
aliss06

aliss06

2013-03-16 22:55
jaNina napisał(a):

Należy zaznaczyć, że ser powinien być wiejski, bez dodatków konserwujących.


Zgadza się, właśnie taki jest najlepszy do tego celu! Ale dobrej jakości ser ze sprawdzonej miejscowej mleczarni też na szczęście się sprawdza :)
Skomentuj
Oceń:
0
Polpal

Polpal

2013-03-15 21:58
Wygląda na to, że przepis nie jest napisany do końca - podać prosto z patelni czy przełożyć do miski i odczekać aż ser ostygnie. Dobrze byłoby napisać jaki jest najlepszy sposób.
Skomentuj
Oceń:
0
aliss06

aliss06

2013-03-16 22:58
Polpal napisał(a):

Wygląda na to, że przepis nie jest napisany do końca - podać prosto z patelni czy przełożyć do miski i odczekać aż ser ostygnie. Dobrze byłoby napisać jaki jest najlepszy sposób.

Przepraszam za to uchybienie.. Ser nadaję się świetnie do jedzenia zarówno bezpośrednio po przygotowaniu jak i później (po ostygnięciu w miseczce).
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2013-03-15 20:58
Fajny przepis, a czy potem, po usmażeniu nie trzeba przełozyć go do jakiejś foremki żeby ukształtować kształt ?
Skomentuj
Oceń:
0
aliss06

aliss06

2013-03-17 13:38
Netka napisał(a):

Fajny przepis, a czy potem, po usmażeniu nie trzeba przełozyć go do jakiejś foremki żeby ukształtować kształt ?


Tak oczywiście, jeszcze ciepły przekładamy najlepiej do szklanej salaterki i odstawiamy do wystygnięcia :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą Kotleciki ziemniaczano-serowe Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą
Kapusta pekińska w orientalnym smaku Pasta rybno jajeczna Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs
Pasta jajeczna z prażoną cebulką Fasolka szparagowa inaczej Kluski śląskie z dziurką
Mini ptysie z serkiem kremowym Mus jabłkowy z suszoną żurawiną Polewa czekoladowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane