Babka z makiem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Babka z makiem

Puszysta drożdżowa babka z makiem będzie ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Sprawdzi się również jako słodkie co nieco do kawy lub herbaty, nie tylko podczas świąt!

Składniki:

Babka z makiem

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Babka z makiem
1. W misce miksera mieszaj przez 5 minut mąkę, drożdże, sól, ciepłe mleko oraz jajka. Ciasto powinno być lepkie i gładkie. Ciągle mieszając, dodaj po kawałku miękkie masło, wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie.

2. Przełóż je do miski wysmarowanej olejem i przykryj ściereczką. Zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. \

3. W tym czasie gotuj mak (ok. 30 minut, czyli aż będzie miękki), a następnie odcedź i zmiel go 2 razy. Wymieszaj z masłem i miodem. Na końcu dodaj rodzynki.

4. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat (dobrze jest posmarować ręce oliwą lub olejem, aby ciasto się nie kleiło) i uformuj z niego prostokąt o wymiarach ok. 35 na 45 cm.

5. Rozłóż na nim masę makową pozostawiając 3 cm wolne z brzegu na zlepienie. Zwiń.

6. Formę do babki posmaruj masłem i wysyp tartą bułką lub mąką. Przełóż do niej ciasto. Zostaw przykryte ściereczką na 30–40 minut.

7. Następnie piecz w temp. 180 st. C (termoobieg) przez 35 minut, aby uzyskało złoty kolor. Po ostygnięciu wyjmij z formy.