Przyjaciółka

Przyjaciółka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto jest potrójnie czekoladowe, bo dodatek gorzkiej czekolady ma samo ciasto, budyniowy krem i polewa. Doskonałe, rozpływa się w ustach!

Ciasto czekoladowe

Składniki:

Ciasto czekoladowe

ciasto

  • 17 dag masła
  • 4 jajka
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 20 dag cukru
  • 40 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml konfitury wiśniowej lub powideł

masa budyniowa

  • po 500 ml śmietanki kremówki i mleka
  • 3 torebki budyniu czekoladowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 12,5 dag masła
  • 10 dag cukru

polewa

  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe
1. Roztop masło w rondelku, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia, zostaw do ostudzenia.

2. Jajka utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj partiami do masy jajecznej, miksując ciasto na średnich obrotach miksera. Następnie wlej roztopione masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blachę o wymiarach 30 na 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Piecz 50 minut w temp. 180 st. C.

3. Zimne ciasto wyjmij z blachy i przekrój w poziomie na pół. Spodni blat ułóż ponownie w blasze. Posmaruj go konfiturą.

4. Przygotuj masę budyniową: rozmieszaj budynie w 100 ml mleka, dodaj 2 łyżki cukru. Pozostałe mleko ze śmietanką, masłem, połamaną na kawałki czekoladą i resztą cukru zagotuj. Cały czas mieszając, wlewaj cienkim strumieniem rozrobiony proszek budyniowy. Podgrzewaj do zgęstnienia. Gorącą masę wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię i przykryj drugim blatem. Zostaw w temperaturze pokojowej do wystudzenia.

5. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj olej i wymieszaj. Polej ciasto strumieniem tworząc nieregularny wzór. Wstaw, najlepiej na całą noc, do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem pokrój na równe kwadraty.

Tagi:

ciasto