Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Doskonałe kremówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapomnij o kupnych ciastkach. Te kremówki zachwycą cię wspaniałym kremem oraz delikatną bitą śmietaną. Smacznego!

Doskonałe kremówki

Składniki:

Doskonałe kremówki

 

  • 2 płaty ciasta francuskiego (po ok. 25 dag)
  • 1l mleka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • szklanka mąki tortowej
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • fix do śmietany:
  • 25 dag masła w temperaturze pokojowej

Dodatkowo

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Doskonałe kremówki
1. Płaty ciasta wyłożyć na dwie osobne blaszki. Piec w temp. 220°C około 17 minut. Wyjąć, ostudzić.

2. Do 1/2 litra mleka dodać żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i krótko zmiksować.

3. Resztę mleka zagotować, wlać mąkę rozmieszaną z żółtkami i mieszając zagotować. Dokładnie wymieszać rózgą. Ostudzić.

4. Masło utrzeć mikserem na puch. Partiami dodać budyń. Kremówkę ubić z fiksem i cukrem pudrem.

5. Na jeden płat ciasta wyłożyć masę . Na wierzchu rozsmarować ubitą kremówkę i przykryć drugim płatem.

6. Ciasto chłodzić 4 godziny.

7. Pokroić ostrym nożem na porcje. Posypać cukrem pudrem.