Mazurek pomarańczowy

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Mazurek pomarańczowy

Pyszny i orzeźwiający, z oryginalną cytrusową nutą. Udekoruj do suszonymi w piekarniku plastrami mandarynek i pistacjami.

Składniki:

Mazurek pomarańczowy

Ciasto

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1–2 łyżki śmietany

Masa pomarańczowa

Dekoracja

  • 2–3 mandarynki
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki pistacji

Sposób przygotowania:

Mazurek pomarańczowy
1. Przesianą mąkę posiekać z masłem pokrojonym w płatki. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Posiekać nożem, szybko zagnieść kruche ciasto.

2. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, wylepić nim dno i boki formy. Piec na złoty kolor w 200°C.

3. Z umytych i sparzonych wrzątkiem pomarańczy otrzeć skórkę. Same pomarańcze pokroić w plasterki, usunąć pestki, posypać cukrem, odstawić, by puściły sok. Dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, aż staną się szkliste. Zmiksować, wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i drobno posiekanymi migdałami oraz skórką otartą z pomarańczy. Ciepłą masę wyłożyć na podpieczony spód, wystudzić.

4. Mandarynki pokroić w plasterki, ułożyć jedną warstwą na blasze, posypać cukrem. Gdy puszczą sok, wstawić je na ok. 30 min do piekarnika na 200°C. Potem obniżyć temperaturę do 100°C i przez 1–2 godziny suszyć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mazurek obłożyć plasterkami mandarynek, posypać posiekanymi pistacjami.