Sernik na kakaowym spodzie

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik na kakaowym spodzie

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj mocno owocowy sernik na kakaowym spodzie. Połączenie moreli, borówki amerykańskiej i brzoskwiniowej galaretki smakuje wybornie!

Składniki:

Sernik na kakaowym spodzie

Ciasto

Masa serowa

Na wierzch

  • 50 dag moreli
  • galaretka brzoskwiniowa
  • 10 dag borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Sernik na kakaowym spodzie
1. Do miski włóż wszystkie składniki ciasta i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż ciasto na stół i szybko zagnieć.

2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki formy wyklej ciastem i odstaw do lodówki.

3. Jajka ubij z cukrem na puch. Masło rozpuść w rondelku i wystudź. Do masy jajecznej dodaj, ciągle ubijając, ser, budyń i rozpuszczone masło.

4. Masę serową wyłóż na schłodzone w lodówce ciasto.

5. Brzegi ciasta delikatnie zawiń na nadzienie.

6. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz najpierw 20 minut, a następnie zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz jeszcze 40 minut. Ciasto wystudź.

7. Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Do gorącej galaretki włóż pokrojone morele, zamieszaj i odstaw do przestygnięcia.

8. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć, wyłóż owoce na sernik, posyp borówkami i polej pozostałą galaretką. Odstaw na godzinę do lodówki.