Sernik Straciatella

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik Straciatella

Czy może być coś lepszego niż słodkość przygotowywana samodzielnie w domu? Sernik z kawałkami czekolady wprost rozpływa się w ustach!

Składniki:

Sernik Straciatella

 

 

  • MASA SEROWA:
  • 80 dag sera 3 razy mielonego
  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 15 dag czekolady startej na tarce o dużych oczkach

 

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 5 dag masła

Sposób przygotowania:

Sernik Straciatella
1. Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, kakao i cukrem. Dodaj żółtko i śmietanę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

2. Jajka ubij z cukrem na puch. Następnie dodaj ser, miękkie masło, budyń i wymieszaj dokładnie mikserem. Na koniec dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.

3. Formę keksową o wymiarach 10 na 27 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta zrób cienkie wałeczki o długości 27 cm. Na dnie formy ułóż połowę wałeczków. Na nie wyłóż masę serową. Na serze rozłóż pozostałe wałeczki z ciasta. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Następnie zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz jeszcze ok. 50 minut. Odstaw do wystygnięcia.

4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i masłem. Gotową polewę wylej na wierzch ciasta.