Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Sernik z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 410
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten sernik łączy w sobie to wszystko co najbardziej lubimy w ciastach – kruche ciasto, chrupiącą bezę i wilgotną masę. Spróbujcie!

Sernik z bezą

Składniki:

Sernik z bezą

ciasto

  • 30 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
  • żółtko

masa serowa

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 25 dag cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju
  • 3 jajka
  • 4 żółtka

beza

Sposób przygotowania:

Sernik z bezą
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z masłem, rozkruszyć w palcach. Dodać cukier puder, jajko i żółtko, zagnieść kruche ciasto. Cienko je rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej blachy. Schłodzić. Upiec na rumiano w 200°C.

2. Ser zmiksować z cukrem, budyniem, kremówką, mlekiem, olejem i 7 żółtkami. Delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć na ciasto.

3. Białka ubić do białości. Dalej ubijać dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wymieszać ją z orzechami, mąką i tartą bułką. Wyłożyć na masę serową.

4. Sernik piec ok. 60 minut w 180°C. Potem obniżyć temperaturę w piekarniku do ok. 160° i piec ciasto jeszcze ok. 20 minut.