Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Sernik słoneczko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z dodatkiem owoców nie tylko ładnie wygląda, ale też wybornie smakuje. Latem dodaj do niego owoce świeże, a poza sezonem – z puszki.

Sernik słoneczko

Składniki:

Sernik słoneczko

ciasto

  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

masa

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • budyń wanilinowy
  • 3 brzoskwinie
  • łyżeczka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik słoneczko
1. Masło, cukier i wodę zagotować, dodać kakao, wymieszać, gotować ok. 3 minuty na niedużym ogniu, przestudzić.

2. Masę zmiksować z żółtkami, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka ubić na sztywno, wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem i budyniem. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami, wyłożyć na ciasto.

4. Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w cząstki, ułożyć je na masie serowej. Piec ok. godzinę w 180°C, posypać wiórkami kokosowymi. Wystudzić.