Wiosenna sałatka z boczniakami i cieciorką

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wiosenna sałatka z boczniakami i cieciorką

Podsmażone boczniaki, gotowana cieciorka i suszone pomidory - to patent na pyszną sałatkę, idealną na drugie śniadanie lub wielkanocny stół.

Składniki:

Wiosenna sałatka z boczniakami i cieciorką

Sałatka:

  • mały koszyczek boczniaków (ok. 25–30 g)
  • garść sałaty
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki marynowanych cebulek
  • szklanka gotowanej cieciorki

Sos:

  • łyżeczka musztardy dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z boczniakami i cieciorką
1. W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód.

2. Sałatę umyj, osusz i ułóż na talerzach.

3. Suszone pomidory pokrój w paski.

4. Boczniaki umyj, osusz i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy lekko zbrązowieją, zdejmij z patelni i oprósz solą.

5. Na talerzu ułóż sałatę. Na niej rozłóż pozostałe składniki. Całość polej sosem miodowo-musztardowym.