Masło klarowane

Dodatki « poprzedni | następny »
mysza75 - Przepis na: Masło klarowane offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 521
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Masło klarowane
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Masło klarowane jest bardzo dobre do smażenia potraw. Może stać w lodówce i nic się z nim nie stanie.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 10

Masło klarowane - SKŁADNIKI:

  • 3 kostki masła po 250 gram 82 % tłuszczu

Masło klarowane - PRZYGOTOWANIE:

Masło kostki kroje na mniejsze kawałki, i przekładam na patelnie wysoką. Patelnia musi być sucha, żeby masło nie pryskało. Podgrzewam na gazie. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw. 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Masło klarowane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Soczewica w ostrym sosie Jabłka z majerankiem Ostra pasta jajeczna
Zasmażana kapusta do obiadu Pieczone ziemniaczki z peperoni Bałkańska ljutenica
Smażone ziemniaczki z czosnkiem i peperoni Młode ziemniaczki w ziołach  Mizeria z ogórków i cebuli
Domowa przyprawa do sałatek Suszone pomidory w oliwie z ziołami Kawałki ziemniaków pieczone w przyprawach i tymian

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane