Masło klarowane

Dodatki « poprzedni | następny »
mysza75

Złoty Ekspert
Przepisy: 616
zdjęcia: 1 z 3
Masło klarowane
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Masło klarowane jest bardzo dobre do smażenia potraw. Może stać w lodówce i nic się z nim nie stanie.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 10

Masło klarowane - SKŁADNIKI:

  • 3 kostki masła po 250 gram 82 % tłuszczu

Masło klarowane - PRZYGOTOWANIE:

Masło kostki kroje na mniejsze kawałki, i przekładam na patelnie wysoką. Patelnia musi być sucha, żeby masło nie pryskało. Podgrzewam na gazie. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw. 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Masło klarowane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Pleciony chlebek Duszona młoda kapustka zasmażana z koperkiem Lukier plastyczny do dekoracji ciast i tortów
Miseczki chlebowe na kefirze Marchewka z groszkiem i sos śmietanowo - koperkowy Pieczone ziemniaki z bazylią
Domowa granola kokosowa Tuńczykowa pasta do chlebków Pasta z ogórkiem kiszonym
Kasza jęczmienna zapiekana z brokułem Fasolka szparagowa z bułką tartą Pikantny humus z ciecierzycy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane