Masło klarowane

Dodatki « poprzedni | następny »
mysza75 - Przepis na: Masło klarowane offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 532
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Masło klarowane
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Masło klarowane jest bardzo dobre do smażenia potraw. Może stać w lodówce i nic się z nim nie stanie.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 10

Masło klarowane - SKŁADNIKI:

  • 3 kostki masła po 250 gram 82 % tłuszczu

Masło klarowane - PRZYGOTOWANIE:

Masło kostki kroje na mniejsze kawałki, i przekładam na patelnie wysoką. Patelnia musi być sucha, żeby masło nie pryskało. Podgrzewam na gazie. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw. 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Masło klarowane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta ze śmietaną Hummus sezamowy Waniliowa pigwa do herbaty
Masełko czosnkowe Pieczone cytrynowe ziemniaki Warzywna sałatka z burakami
Oliwa smakowa by Noruas Warzywa na patelnię Apetyczny szpinak z pieczarkami
Kanapkowa pasta z tuńczyka z jabłkiem  Lukier królewski Smarowidło do chleba

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane