Masło klarowane

Dodatki « poprzedni | następny »
mysza75

Złoty Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 3
Masło klarowane
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 2

Masło klarowane jest bardzo dobre do smażenia potraw. Może stać w lodówce i nic się z nim nie stanie.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 10

Masło klarowane - SKŁADNIKI:

  • 3 kostki masła po 250 gram 82 % tłuszczu

Masło klarowane - PRZYGOTOWANIE:

Masło kostki kroje na mniejsze kawałki, i przekładam na patelnie wysoką. Patelnia musi być sucha, żeby masło nie pryskało. Podgrzewam na gazie. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw. 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Masło klarowane  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą Kotleciki ziemniaczano-serowe Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą
Kapusta pekińska w orientalnym smaku Pasta rybno jajeczna Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs
Pasta jajeczna z prażoną cebulką Fasolka szparagowa inaczej Kluski śląskie z dziurką
Mini ptysie z serkiem kremowym Mus jabłkowy z suszoną żurawiną Polewa czekoladowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane