Pasztet z żurawiną

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z żurawiną

Ten efektowny pasztet z galaretką zachwyci zwłaszcza tych, którzy lubią mięsa i wędliny z dodatkiem słodkiej, owocowej nuty.

Składniki:

Pasztet z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z żurawiną
1. Warzywa obierz. Cebulkę i jarzyny pokrój. Mięso pokrój na kawałki. Wątróbkę umyj, osusz, oczyść z błonek i ewentualnie z woreczków żółciowych.

2. Na rozgrzanym oleju podsmaż posolone delikatnie mięso, po 1–2 minuty z każdej strony i dodaj cebulkę. Wymieszaj i po chwili dorzuć resztę warzyw i przyprawy oprócz gałki muszkatołowej. Podsmaż przez moment i dolewaj wodę lub bulion warzywny. Całość duś ok. 30 minut.

3. Do sosu, w którym dusiły się warzywa, wrzuć wątróbkę i gotuj krótko 2–3 minuty, wyjmij z sosu. W sosie, który pozostał po duszeniu, namocz bułkę.

4. Przestudzone mięso, warzywa, wątróbkę i bułkę zmiel dwa razy. Dopraw jeszcze startą gałką muszkatołową. Na samym końcu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.

5. Masę przełóż do wyłożonej folią aluminiową tortownicy. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

6. Na upieczonym gorącym pasztecie połóż plastry żółtego sera i odstaw do wystygnięcia.

7. Żelatynę zalej odrobiną zimnej, przegotowanej wody. Żurawinę podgrzej w rondelku i wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Lekko tężejącą galaretkę żurawinową wyłóż na wystudzony pasztet i odstaw do zastygnięcia.