Pasztet ziemniaczany

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet ziemniaczany

Macie przesyt mięsa? Wybierzcie kremowy pasztet przygotowany z ziemniaków, śmietanki i sera żółtego dekoracyjnie zawinięty w plastry prosciutto.

Składniki:

Pasztet ziemniaczany

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 25 dag szynki prosciutto w plastrach
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 30-proc.
  • łyżka oleju
  • 10 dag sera żółtego
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Pasztet ziemniaczany
1. Formę do tarty o wymiarach wyłóż podwójnie folią aluminiową, tak by folia wystawała na boki i posmaruj olejem. Dno i boki formy wyłóż plastrami szynki.

2. Ziemniaki obierz, pokrój na cieniutkie plasterki. Ser zetrzyj na tarce. Śmietankę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem.

3. W formie, na szynce ułóż 2–3 warstwy ziemniaków, posyp serem, polej śmietaną. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Przykryj pozostałą szynką. Całość przykryj wystającą folią i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1,5 godziny w temp. 180 st. C.

4. Upieczoną zapiekankę wystudź i wstaw na noc do lodówki. Przełóż na półmisek wyłożony liśćmi sałaty.