SUPERPRZEPIS

Pralinki dla miłośnika chałwy

  • 18
  • misia5 misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pralinki dla miłośnika chałwy Więcej zdjęć (5)

Małe, niepozorne, słodko gorzkie pralinki z delikatnym nadzieniem o smaku chałwy. Doskonały prezent dla miłośnika chałwy.

Składniki:

Pralinki dla miłośnika chałwy

  • Nadzienie:

  • 65 g chałwy waniliowej
  • 30 ml mleka skondensowanego zwykłego
  • 15 ml mleka 3,2%

Sposób przygotowania:

Pralinki dla miłośnika chałwy

Na samym początku, a najlepiej przynajmniej godzinę przed przystąpieniem do robienie pralinek przygotowujemy nadzienie. Dzięki dłuższemu "odpoczynkowi" po przygotowaniu jego struktura będzie gładka i jedwabista, ponieważ drobinki chałwy dokładnie się rozpuszczą w pozostałych składnikach.



Nadzienie:



Chałwę waniliową przekładamy do miseczki i zgniatamy. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz mleko 3,2%. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Tak przygotowaną masę odstawiamy, by odpoczęła.



Przygotowanie pralinek:



Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nanosimy cienką i bardzo niedbała warstwę. Te białe paseczki, które nam powstaną będą stanowiły dekorację pralinek:) Tak pomalowaną formę wstawiamy na 5 minut do lodówki.



W tym czasie w kąpieli wodnej topimy gorzką czekoladę. Gdy biała warstwa dobrze zastygła za pomocą czystego pędzelka nanosimy cieniutką warstwę gorzkiej czekolady i wstawiamy foremkę do lodówki na 5 minut. Po upływie wyznaczonego czasu foremki po raz drugi malujemy gorzką czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie po raz ostatni malujemy foremki czekoladą i wstawiamy je na 15 minut do lodówki.



Po upływie tego czasu wyjmujemy foremkę z lodówki i do każdej pralinki do 3/4 wysokości nakładamy nadzienie.



Następnie za pomocą pozostałej czekolady zamykamy każdą pralinkę. Tak przygotowane pralinki wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki.



Gdy dokładnie czekolada zastygnie ostrożnie wyjmujemy je z formy.

Redakcja poleca: