Wielkanoc to okres rodzinnych spotkań, odwiedzin znajomych i przede wszystkim czas wielkiego ucztowania! Świąteczny stół może stać się zwieńczeniem kulinarnych umiejętności każdej Pani domu. W przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, nie obowiązuje post, przyrządzić więc możemy różnorodne potrawy!

Najważniejszym smakołykiem zbliżających się świąt, są oczywiście jajka podawane pod różną postacią! Jajka na twardo serwowane z tradycyjnym żurkiem czy jaja faszerowane to najpopularniejsze z nich. Uwielbiają je zarówno dorośli jaki i najmniejsi domownicy.

Honorowe miejsce na naszym stole zająć muszą także majonez, ćwikła, chrzan, sól i pieprz – symboliczne znaczenie tych dodatków urozmaici nasze potrawy i doda im magii!

Wielkanocne ucztowanie nie może obyć się bez wyśmienitych pasztetów z królika lub pasztetów drobiowych. Nie wolno zapomnieć także o domowych wędlinach, pieczeniach i najważniejszych deserach, idealne pasujących do uroczystej kawy! Mazurki, wielkanocne babki , makowce, serniki czy waniliowa pascha to obowiązkowe słodkości zbliżających się świąt!

Czasu zostaje coraz mniej! Przygotuj zestaw dań idealnych na czas Wielkiej Nocy. Sprawdź nasze najlepsze kulinarne inspirację! Więcej ↓

Znaleźliśmy 2349 przepisów w kategorii Wielkanoc

Babka twarogowa

Babka twarogowa

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek w chlebie

Żurek w chlebie

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: