Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 87]

Sałatka z gruszką i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chcesz zaskoczyć gości? Proponujemy oryginalne połączenie intensywnej w smaku rukoli, słodkawej gruszki i aromatycznego sera.

Sałatka z gruszką i camembertem

Składniki:

Sałatka z gruszką i camembertem

 

  • 2 garści rukoli
  • 2 garści innej sałaty, np. karbowanej, dębolistnej
  • dobrze dojrzała, twardawa gruszka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • łyżka orzechów laskowych
  • 10 dag sera camembert
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z gruszką i camembertem
1. Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, przełożyć do miski.

2. Gruszkę obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.

3. Na patelni rozpuścić cukier, dodać masło, chwilę przesmażyć gruszki. Zdjąć je z patelni, przestudzić.

4. Orzechy otrzeć z brązowej skórki, podprażyć na suchej patelni, przestudzić, posiekać.

5. Na sałatę wyłożyć kawałki gruszki i sera camembert, posypać orzechami. Polać sosem z octu, miodu i oliwy z oliwek. Oprószyć pieprzem.

Tagi:

owoce sałatka