Aksamitny sernik z serem pleśniowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Aksamitny sernik z serem pleśniowym

Wyjątkowe połączenie słodyczy dojrzałej gruszki z wyrazistym smakiem sera z pleśnią. Tego przepisu trzeba spróbować!

Składniki:

Aksamitny sernik z serem pleśniowym

 

Sposób przygotowania:

Aksamitny sernik z serem pleśniowym
1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Papierowy ręcznik złóż poczwórnie i zawiń nim tortownicę. Zepnij spinaczem i zmocz wodą.

2. Żółtka oddziel od białek. W misce blendera wymieszaj śmietanę, ser pleśniowy, żółtka i obraną, pokrojoną gruszkę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.

3. W dużej misce wymieszaj ser z masą z blendera, dodaj mąkę ziemniaczaną i na koniec ubitą pianę z białek.

4. Masę serową przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

5. Po tym czasie zmniejsz temp. pieca do 160 st. C, jeszcze raz mocno skrop papier na ściankach tortownicy i piecz jeszcze 50 minut. 6. Upieczone ciasto wystudź w uchylonym piekarniku. Przed podaniem udekoruj orzechami.