Babka trójkolorowa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Babka trójkolorowa

Smaczna i efektowna babka na świąteczny, wielkanocny stół. Zachwyci zarówno domowników, jak również gości.

Składniki:

Babka trójkolorowa

Warstwa lemon curd (cytrynowa)

Warstwa jasna

Warstwa ciemna

  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki oliwy
  • kieliszek likieru czekoladowego

Sposób przygotowania:

Babka trójkolorowa
1. Na warstwę cytrynową: miękkie masło utrzeć na krem z cukrem, skórką otartą z cytryn i wyciśniętym z nich sokiem. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym żółtku i śmietanę. Na koniec do masy przesiać mąkę. Ciasto wymieszać, wlać do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominkiem (najlepiej takiej z efektownymi tłoczeniami, ale niekoniecznie).

2. Na warstwę jasną: białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać przesiane mąki, wlać stopione, ostudzone masło oraz esencję waniliową. Ciasto wymieszać i wyłożyć na warstwę cytrynową.

3. Na warstwę ciemną – jajka zmiksować z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać oliwę i likier, wymieszać ciasto. Masę wlać na dwie pozostałe warstwy. Ciasto piec ok. 50 min (do suchego patyczka) w piekarniku o temperaturze 180°C.