Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Brokuły pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brokuły, choć łagodne w smaku, mogą się stać bardzo atrakcyjnym daniem nawet dla wymagających. Wystarczy dodać do nich czosnek, ser, pomidory, i zapiec pod beszamelem. Palce lizać!

Brokuły pod beszamelem

Składniki:

Brokuły pod beszamelem

 

  • 2 średnie główki brokułu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • 4 plasterki dojrzewającej szynki np. parmeńskiej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły pod beszamelem
1. Większe główki brokułu przekrój na pół, podgotuj w lekko osolonej wodzie, osącz na sicie.

2. W garnku na maśle przesmaż mąkę, cały czas mieszając trzepaczką rózgową wlewaj mleko. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprz oraz gałkę. Gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje.

3. Brokuły ułóż w wysmarowanych masłem foremkach, obłóż połówkami pomidorów, paskami szynki, polej sosem, posyp serem.

4. Wstaw do piekarnika. Piecz 25 minut w temp. 190 st. C.