Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Krem z dyni i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastycznie kremowa zupa, doskonała na chłodne jesienne i zimowe miesiące. Wspaniale syci i rozgrzewa dzięki dodatkowi czosnku i chili. Skosztuj!

Krem z dyni i papryki

Składniki:

Krem z dyni i papryki

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni i papryki
1. Dynię przekroić, wydrążyć, pokroić. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Oprószyć solą i tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić do pieca nagrzanego do 180°C. Piec ok. godziny. Papryki ułożyć na osobnej blasze i piec 30 minut.

2. Po upieczeniu papryki pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, obrać. Warzywa przełożyć do malaksera, wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę chili.

3. Warzywa zalać gorącym bulionem i zmiksować. Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami i olejem z pestek dyni.