Pani Domu

Pani Domu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Piernik z białym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wyjątkowo łatwy do przygotowania, z pysznym kremem z wyrazistą waniliową nutą. Pyszny nie tylko od święta!

Piernik z białym kremem

Składniki:

Piernik z białym kremem

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 30 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • opak. przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka

Krem:

  • budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Piernik z białym kremem
1. Masło utrzyj z cukrem pudrem.

2. Ucierając, dodaj po jajku.

3. Wlej mleko, wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.

4. Ciasto przelej do niezbyt dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piecz 40 minut (180 st. C).

6. Budyń ugotuj na mleku, ostudź.

7. Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem.

8. Ucierając, dodaj budyń i ekstrakt waniliowy.

9. Ciasto przekrój na pół, przełóż kremem.

10. Z podanych składników przygotuj gęsty lukier, polej ciasto. Możesz je też posypać wiórkami kokosowymi.