Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pierś kaczki w sosie winnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym wydaniu delikatna kaczka jest wyjątkowo smakowita. Jeśli danie mają jeść dzieci, wino można zastąpić esencjonalnym bulionem warzywnym lub drobiowym. Palce lizać!

Pierś kaczki w sosie winnym

Składniki:

Pierś kaczki w sosie winnym

 

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki w sosie winnym
1. Piersi naciąć od strony skóry, tak by powstała ukośna, centymetrowa kratka. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Chłodzić kilka godzin. Podsmażać kilka minut na suchej patelni skórą do dołu, aż z mięsa wytopi się cały tłuszcz. Przewrócić i podsmażyć każdy „boczek”. Włożyć do żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać wino, wymyć cały smak ze smażenia i przelać do naczynia. Dorzucić żurawiny, przykryć i wstawić na 20 minut do pieca (180°C).

2. Razem z kaczką do pieca wrzucić połówki jabłek, wydrążone i owinięte w folię. Połączyć miód z cytryną. Gdy kaczka będzie niemal upieczona (w środku powinna być lekko różowa), odkryć i posmarować skórkę glazurą. Zapiekać ok. 10 minut pod gorącym grillem, smarując co chwilę glazurą. Piersi przełożyć na gorący półmisek. Sos spod pieczenia odparować do kremowej konsystencji (można zagęścić mąką). Kaczkę podawać pokrojoną, na winnym sosie z żurawiną, z pieczonymi jabłkami wypełnionymi żurawiną.

Tagi:

kaczka dania