Rolada bezowa z truskawkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada bezowa z truskawkami

Deser, który zrobi furorę nie tylko wśród wielbicieli bezy. Odpowiednio słodka rolada bezowa podana z delikatnym kremem z dodatkiem truskawek to prawdziwy rarytas!

Składniki:

Rolada bezowa z truskawkami

 

  • 6 białek z dużych jajek
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli Krem:
  • 450 ml soku pomarańczowego
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 30 dag truskawek
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa z truskawkami
1. Budyń ugotować na soku, ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli. Ubijając wsypać cukier, wlać ocet. Ubijać, aż piana będzie lśniąca.

2. Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na niej pianę, zostawiając po bokach wolne brzegi szerokości 2 cm. Piec 10 minut (160°C, termoobieg), zmniejszyć temp. do 140°C i piec 12 minut.

3. Wyłączyć piec, uchylić drzwiczki. Po 5 minutach wyjąć blaszkę, ostudzić bezę. Wierzch obficie oprószyć cukrem pudrem, przykryć czystym pergaminem. Blat odwrócić do góry dnem przy pomocy dużej deski. Ostrożnie usunąć papier.

4. Delikatnie rozłożyć krem i pokrojone truskawki. Zwinąć, pomagając sobie pergaminem. Brzegi lekko zacisnąć.