Rolada kokosowa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada kokosowa

Wyrazista w smaku, a jednocześnie bardzo delikatna rolada kokosowa. Żurawina dodaje ciastu nutki orzeźwienia. Warto spróbować!

Składniki:

Rolada kokosowa

 

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki mleka na masę kokosową:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 10 dag suszonych żurawin

Sposób przygotowania:

Rolada kokosowa
1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj razem mikserem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Rozwałkuj na papierze do pieczenia na cienki prostokąt o jednym boku 27 cm.

2. Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, aby zmiękły. Jajka roztrzep widelcem. Odrobinę jajka odłóż do posmarowania ciasta. Pozostałe jajka ubij na parze z cukrem pudrem na gęstą masę. Wystudź. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

3. Na cieście rozsmaruj przygotowaną masę kokosową, posyp odciśniętą z wody żurawiną i zroluj. Roladę razem z papierem przełóż do formy keksowej o wymiarach 12 x 27 cm. Lekko natnij z góry nożem i posmaruj z wierzchu roztrzepanym z odrobiną wody pozostałym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 50 minut.