Rolada ptysiowa z kremem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Rolada ptysiowa z kremem

Genialna rolada z pysznym kremem karpatkowym. Prezentuje się świetnie, a jeszcze lepiej smakuje. Smaczny i dość łatwy w wykonaniu deser!

Składniki:

Rolada ptysiowa z kremem

Na ciasto:

Na nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • gotowy krem karpatkowy w proszku
  • 10 dag masła
  • cukier puder do oprószenia
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rolada ptysiowa z kremem
1. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wodę zagotuj z masłem. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż ciasto utworzy zwartą, lśniącą kulę. Zdejmij z ognia i wystudź. Masę zmiksuj, dodając partiami jajka.

2. Przełóż do szprycy i wyciśnij na papier 10–12 wałeczków ciasta o długości foremki do combra lub keksu (ok. 28 cm). Ciasto wstaw do nagrzanego do temp. 220 st. C piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż rurki nabiorą złotego koloru. Przez pierwsze 10 minut nie otwieraj piekarnika, bo ciasto może nie urosnąć.

3. Zagotuj mleko i przygotuj krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Gdy przestygnie, zmiksuj z miękkim masłem.

4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie i bokach formy ułóż 3/4 rurek z ciasta. Na nie wyłóż krem karpatkowy i przykryj resztą rurek. Całość lekko dociśnij i odstaw na 20 minut do lodówki. Schłodzoną roladę wyjmij z formy i oprósz cukrem.