Rolada waflowa z bananem

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Rolada waflowa z bananem

Pyszna rolada, którą zrobisz ekspresowo! Idealny deser dla niespodziewanych gości. Wafle, galaretka i banany to świetne połączenie. Spróbuj!

Składniki:

Rolada waflowa z bananem

 

  • 2 kwadratowe wafle tortowe
  • opakowanie (140 g) podłużnych biszkoptów
  • opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
  • 4 banany ( możliwie proste)
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Rolada waflowa z bananem
1. W rondlu zagotuj pół szklanki wody i roztop w niej masło i cukier.

2. Galaretkę rozpuść w niepełnej szklance wrzątku.

3. Biszkopty pokrusz. Do rozpuszczonego masła wlej galaretkę (nie studź) i wsyp pokruszone biszkopty. Wymieszaj.

4. Rozłóż wafle na folii aluminiowej, posmaruj gorącą masą. Poczekaj, aż wafle zmiękną.

5. Obrane banany skrop sokiem z cytryny, ułóż na brzegu posmarowanego masą wafla i zroluj. Owiń w folię aluminiową i schłodź w lodówce.

6. Pokrój ostrym nożem.