Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Sernik z mandarynkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oto klasyczny sernik z nieklasyczną – mandarynkową nutą. Owoc dodany do wypieku nadał ciastu oryginalny smak oraz efektowny wygląd.

Sernik z mandarynkami i galaretką

Składniki:

Sernik z mandarynkami i galaretką

na sernik:

na dekoracje:

Sposób przygotowania:

Sernik z mandarynkami i galaretką
1. Dużą mandarynkę obierz ze skórki i zmiksuj. Jajka utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym.

2. Dodaj mielony ser, śmietanę, zmiksowaną mandarynkę, mąkę ziemniaczaną.

3. Foremkę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż grubą warstwę herbatników. Nałóż połowę masy serowej, obrane mandarynki pokrojone w grube plasterki, przykryj resztą masy.

4. Piecz 2 godziny w temp. 150 st. C najlepiej z termoobiegiem. Ostudź w piecyku.

5. Wierzch obłóż pozostałymi mandarynkami, polej tężejącą galaretką przygotowaną w 3 szkl. wody. Odstaw na godzinę do lodówki.