Tort czekoladowy z nutą moreli

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort czekoladowy z nutą moreli

Tort czekoladowy z dodatkiem konfitury morelowej i jabłka to idealny wypiek na rodzinne spotkania. Skuś się!

Składniki:

Tort czekoladowy z nutą moreli

Ciasto

  • 17 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • łyżka ciemnego kakao
  • łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duże jajko
  • 6 dag masła
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Lukier

  • 20 dag masła
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kremówki

Dodatkowo

  • 20 dag konfitury morelowej
  • jabłko
  • tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z nutą moreli
1. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. W rondelku rozmieszaj: rozpuszczone masło, jogurt i roztrzepane jajko.

2. Do suchych składników w misce wlej roztrzepane składniki mokre i całość wymieszaj mikserem.

3. Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudź.

4. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę. Włóż do rondelka razem z konfiturą i zagotuj, wystudź.

5. Ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż masą morelowo-jabłkową.

6. Czekoladę połam i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej – ustaw miseczkę z nią na garnku z gotującą się wodą.

7. Czekoladę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na papier do pieczenia czekoladowe kwiatki. Schłodź, np. w lodówce.

8. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gęsty lukier. Ciągle ucierając, dodaj odrobinę śmietanki. Lukier powinien być bardzo gęsty.

9. Gotowym lukrem posmaruj grubo boki i wierzch tortu. Następnie wyjmij z lodówki schłodzone kwiatki, zdejmij je delikatnie z pergaminu i szybko przyklej do ścianek ciasta.

10. Całość odstaw do lodówki.