Tort makowy z kremem budyniowym

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort makowy z kremem budyniowym

Tort makowy z kremem budyniowym to delikatny i smaczny wypiek, który będzie świetną dekoracją każdego stołu!

Składniki:

Tort makowy z kremem budyniowym

CIasto

  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag mąki
  • szklanka suchego maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

Wierzch

  • sezonowe owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort makowy z kremem budyniowym
1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i makiem.

2. Do ubitych białek dodaj, mieszając mikserem na wolnych obrotach, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i makiem.

3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Do formy włóż ciasto i piecz w temp. 170 st. C ok. 30 minut.

4. Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na 3 krążki.

5. Z cytryny zetrzyj skórkę. Połowę mleka zagotuj, w pozostałym rozprowadź proszek budyniowy. Wlej do gotującego mleka i ciągle mieszaj, aż powstanie budyń. Wystudź.

6. Masło ubij mikserem na puch. Ciągle ubijając, dodawaj skórkę cytrynową i porcjami budyń.

7. Krążki ciasta przełóż częścią kremu. Resztą posmaruj wierzch. Tort odstaw do lodówki.

8. Schłodzony udekoruj według uznania, np. owocami.