Tort naleśnikowy z warzywami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort naleśnikowy z warzywami

Tort naleśnikowy z porem, marchewką i selerem to ciekawe danie obiadowe dla całej rodziny! Spróbuj i przekonaj się!

Składniki:

Tort naleśnikowy z warzywami

Ciasto naleśnikowe

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka (plus trochę wody, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste)
  • jajko
  • szczypta soli i cukru
  • łyżka oleju

Farsz

  • 3 marchewki
  • 1/4 selera
  • pietruszka
  • 1/2 pora (jasna część)
  • sól, pieprz
  • ok. 20 dag startego sera

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy z warzywami
1. Składniki na ciasto wymieszaj. usmaż cienkie małe naleśniki o średnicy ok. 17 cm.

2. Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w plasterki. Warzywa smaż, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem.

3. Dno i boki tortownicy wysmaruj masłem. Włóż pierwszy naleśnik, a na nim równomiernie rozprowadź porcję warzyw, posyp serem. W ten sposób układaj kolejno do wyczerpania składników, kończąc warstwą z naleśnika i sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz ok. 30 minut.