Biały lukier

Dodatki « poprzedni | następny »
szpileczka

Złoty Ekspert
Przepisy: 1204
zdjęcia: 1 z 4
Biały lukier
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Podstawowy biały lukier między innymi do zdobienia pierniczków.


trudność: łatwe
czas:

Biały lukier - SKŁADNIKI:

  • 1 białko jaja
  • szczypta soli
  • ok 1 szklanki cukru pudru
  • 2 krople aromatu migdałowego

Biały lukier - PRZYGOTOWANIE:

Białko jaja przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na pianę. Stopniowow dodajemy cukier puder i stale miksujemy. Miksuję, dodając cukier puder, aż lukier będzie miał dobrą konsystencję, czyli będzie gęsty. Do takiego lukru można dodać kilka kropel aromatu, ja lubię migdałowy, ale nie jest to konieczne. Jeśli lukier zastygnie dodajemy kilka kropli wody i mieszamy. Lukier po nałożeniu szybko twardnieje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biały lukier  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Majonez czosnkowy Salsa z ananasem i ogórkiem Fasolka szparagowa z kukurydzą
 Chlebowe paluchy wg p. Katarzyny S. Marchew duszona z groszkiem Ziemniaczane kulki z kaszą jęczmienną i soczewicą
Jajeczna pasta z sardynkami Pieczone bataty/ziemniaki Ziemniaki pieczone z boczkiem
Pasta z białego sera z suszonymi pomidorami Pomarańczowo-korzenny cukier puder Masło bazyliowo pietruszkowe

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane