Strona główna Bułki drożdżowe z jabłkiem

Bułki drożdżowe z jabłkiem

kasik12 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 508
zdjęcia: 1 z 1
Bułki drożdżowe z jabłkiem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ulubione mojej mamusi;) Jak je to od razu po 3:D


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Bułki drożdżowe z jabłkiem - SKŁADNIKI:

  • 3,5 szkl. mąki
  • pół kostki drożdży
  • jajko
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny
  • 1-2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • żółtko roztrzepane do posmarowania
  • mus jabłkowy do nadzienia

Bułki drożdżowe z jabłkiem - PRZYGOTOWANIE:

Zrobić rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, 3 łyżek cukru. Wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut pod przykryciem. Po odczekaniu wlać rozczyn do miski z resztą składników i szybko zagnieść ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po 1 godzinie formować bułeczki i nadziewać musem jabłkowym. Odstawić je jeszcze na ok.10 minut aż podrosną. Nagrzać piekarnik i w tym czasie malować bułki jajkiem. Upiec. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego!:-)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bułki drożdżowe z jabłkiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bułeczki
Pomarańczowo-miodowe bułeczki Maślane bułeczki z rodzynkami Bułeczki z jabłkami
Drożdżówki z kokosem Buchty ze śliwkami Drożdżowo - dyniowe bułeczki z jabłkami
Drożdżówki z twarożkiem i wiśniami Drożdżowe bułeczki z serem Bułeczki z orzechami i brzoskwiniami
Wiśniowa fantazja Drożdżówki z dżemem jagodowym Warkocze pełne malin na maślance i oleju

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane