Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybka, a efektowna i smakowita. Możesz ją „ochudzić”, zastępując zwykły majonez majonezem typu light, o obniżonej zawartości tłuszczu.

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem

Składniki:

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem

 

  • główka sałaty lodowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 25 dag mrożonego zielonego groszku
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 dag boczku
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 łyżek śmietany 18% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Chrupiąca sałatka z groszkiem i boczkiem
1. Sałatę lodową porwać na kawałki.

2. Łodygi selera pokroić w plasterki.

3. Szczypiorek posiekać.

4. Groszek blanszować 3 minuty w osolonej wodzie, ostudzić.

5. Ser zetrzeć na grubej tarce.

6. Śmietanę wymieszać z majonezen, sokiem z cytryny i cukrem. Sosem polać składniki, wymieszać.

7. Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na suchej patelni. Obłożyć nim sałatkę.