karita

karita

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Kasza gryczana z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne jako pojedyncze dietetyczne danie bądź jako zamiennik ziemniaków do drugiego dania. Składniki na 2 porcje.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki:

Kasza gryczana z warzywami

  • 100 g kaszy gryczanej (1 torebka)
  • 4-5 pieczarek
  • ćwierć papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z warzywami

Kaszę zagotować według przepisu na opakowaniu. W tym czasie umyć pieczarki, pokroić w plastry bądź w kostkę i podsmażać na łyżce oliwy. Obraną cebulę poszatkować, obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, paprykę pokroić w kosteczkę i wszystko dodać do pieczarek. Wsypać siemię, lubczyk i zioła prowansalskie. Podsmażać na najmniejszym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy kasza będzie już ugotowana, odcedzić ją i dodać do reszty składników, doprawić i podsmażać jeszcze przez kilka minut. Na koniec wyłączyć ogień, dodać przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek, wymieszać i przykryć na ok. 5 minut. Podawać według uznania np. zamiast ziemniaków do mięs, z sosami bądź jako samodzielne jarskie danie.